Foto: EPA/Scanpix/LETA

Zviedrijas pilsētā Malmē otrdienas vakarā aizvadīts "Eirovīzijas" dziesmu konkursa pirmais atlases pusfināls, kurā konkurēja 15 valstis. Finālam kvalificējās desmit. Šajā pusfinālā startēja mūsu kaimiņvalsts Lietuva, kā arī Ukraina un Horvātija, – šīm divām valstīm daudzi bukmeikeri paredz pat uzvaru šā gada "Eirovīzijā".

Izskanot visām kompozīcijām skatē, lielajam finālam kvalificējās šādas valstis: Serbija, Portugāle, Slovēnija, Ukraina, Lietuva, Somija, Kipra, Horvātija, Īrija un Luksemburga.

Tādējādi "aiz borta" šogad palika Polija, Islande, Moldova, Azerbaidžāna un arī Austrālija.

Lietuva ar Silvestru Beltu un dziesmu lietuviešu valodā "Luktelk" ir pirmā no Baltijas valstīm, kas kvalificējas finālam.

Otrais pusfināls, kurā Eiropu centīsies iekarot mūsu Dons, būs vērojams ceturtdienas, 9. maija, vakarā. Tajā noskaidros nākamos desmit finālistus.

Dona "Hollow" kompozīcijai būs jāsacenšas ar māksliniekiem no Igaunijas (interviju ar viņiem lasi šeit), Armēnijas, Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Grieķijas, Gruzijas, Albānijas, Maltas, Nīderlandes, Norvēģijas, Sanmarīno un Šveices. Šajā pusfinālā iznākumu noteiks arī Latvijas balsojums.

Latvija nav tikusi finālā pēdējās sešas dalības reizes, tāpēc uz Donu tiek liktas īpaši lielas cerības. Jau divus gadus "Eirovīzijas" pusfinālos teikšana ir tikai skatītājiem, žūrijai ne.

Šova finālā līdzās abu pusfinālu laureātiem startēs arī tā dēvētais lielais piecnieks – Vācija, Francija, Spānija, Itālija, Lielbritānija, kā arī pati rīkotājvalsts Zviedrija.

Zviedrija aplēsusi, ka "Eirovīzijas" pasākumi Malmē pulcē apmēram 100 tūkstošus viesu, bet "Eirovīzijas" auditorija pie TV ekrāniem mērāma miljonos.

"Eirovīzijas" fināls LTV skatītājus priecēs 11. maija vakarā. Gan pusfinālos, gan finālā skatītājus šajā ceļojumā ar kompetentiem komentāriem pavada Toms Grēviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!