Foto: DELFI
Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) stādu gadatirgi laika gaitā ir kļuvuši par sava veida zaļo retumu kolekcionāru klubu, kura būtību izsaka gadatirgus moto: "Un būs tavā dārzā tas, kā nav kaimiņam!"

Šogad NBD gadatirgu datumi ir 29. aprīlis "Cīruļu diena", 13. maijs "Pasaules augu diena", 17. jūnijs "Zāļu diena", 9. septembris "Vitamīnu diena".

Tradicionāli NBD aprīļa gadatirgū dominē koku un krūmu stādi, bet maijā – ziemcietes un vasaras puķes. Kaut arī tas galvenokārt ir stādu gadatirgus, tajā piedalās arī citām ar dārzkopību saistītām lietām, kā arī amatnieki un Latvijas lauku labumu tirgotāji.

Rūpēs par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu kā viensētās, tā pilsētā, Cīruļu dienas gadatirgus laikā būs iespēja izgatavot putnu būrīti un kukaiņu māju. Par kukaiņu vajadzībām, niķiem un stiķiem pastāstīs kukaiņu pētnieks Voldemārs Spuņģis. Materiāli tiks nodrošināti.

Ieeja gadatirgū, uzrādot derīgu ieejas biļeti botāniskajā dārzā.

Gadatirgus apmeklētāji tiek aicināti apmeklēt arī NBD oranžēriju, kur apmeklētājiem pieejamas četras zāles – sukulentu zāle, siltā subtropu zāle, vēsā subtropu zāle un tropu zāle.

NBD platība ir 129 hektāri. Tajā atrodas viena no lielākajām dzīvo augu kolekcijām Ziemeļaustrumeiropā, kas apvieno vienuviet vairāk nekā 13 000 augu dažādību. Rūpēs par reto augu saglabāšanu un cilvēku izglītošanu NBD kolekcijās sakopoti augi no visiem pasaules kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!