Foto: Shutterstock

Jau šajā sestdienā, 8.oktobrī, Dārzkopības institūts aicina uz Atvērtā dārza dienu, kuras ietvaros būs iespējams sev salasīt bumbierus un ābolus.

Šobrīd Institūta dārzā ir ābolu un bumbieru laiks. Koku zari pilni sarkanām, zaļām un dzeltenām augļu krellēm, tādēļ visi ir aicināti ieplānot pāris stundas vai pat visu dienu, lai izbaudītu rudens ražas laiku, ņemot līdzi lielus un mazus ģimenes locekļus un traukus vai maisus lasīšanai.

Institūta dārzā atrodas Latvijas ābeļu genofonds ar vairāk kā 1000 šķirnēm. Šoreiz augļu lasīšana būs iespējama trīs dārza kvartālos, kur aug dažādas rudens ābolu šķirnes. Pirms lasīšanas ieteicams ābolus pagaršot, jo katram garšas kārpiņas atšķiras – kāds iecienījis skābenos, kādam vajag vissaldākos, citam gardākie tie, kas kraukšķīgi un stingri.

Ābolus būs iespējams lasīt no koka, kā arī tikko zemē sabirušos sārtvaidžus, kas lieliski der sulu spiešanai. Turpat blakus rindās būs iespējams salasīt arī bumbierus, piemēram, 'Beloruskaja pozdņaja' un citu šķirņu augļus.

Āboli un bumbieri derēs tūlītējam patēriņam, ievārījumiem un sulu spiešanai, kā arī īslaicīgai glabāšanai vēsākā vietā. Ja plānojat augļus kādu brīdi vēl glabāt, tad jāatceras, ka tie jālasa uzmanīgi, pēc iespējas nemētājot, lai tie nesasistos, bet pēc tam tie jātur vēsā vietā.

Dārzkopības institūta dārzs atrodas Dobelē, Graudu ielā 1, un 8. oktobrī tas apmeklētājiem bez papildu maksas būs atvērts no pulksten 9 līdz 17.

Ieeja atrodas pie baltā koka namiņa, kur arī tiks ierādīti kvartāli, kur iespējama lasīšana. Teritorijā būs iespējams iebraukt arī ar personīgo auto, ja plānojat lasīt lielāku daudzumu. Pēc augļu salasīšanas turpat pie ieejas tos varēs nosvērt. Šajā sestdienā piedāvāta īpaši draudzīga cena – āboli maksās 0,30 eiro kilogramā, bet bumbieri – 0,50 eiro kilogramā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!