Foto: Shutterstock
Ik vasaru dažādas Latvijas pilsētas pārsteidz ar puķu rotām un saskaņotām krāsu kompozīcijām, un arī Alūksne nav izņēmums. Šogad pilsētas iedzīvotāji ir mudināti savos dārziņos stādīt augus baltā, zilā vai sudrabainā krāsā, lai pieskaņotos pilsētas publiskajiem apstādījumiem, radot vienotu kopējo pilsētas tēlu.

Kā "Tavs Dārzs" informēja Alūksnes novada pašvaldības pārstāve Sanita Pāsa, šogad Alūksnes pilsētas publiskajās teritorijās vasaras sezonas stādījumiem izvēlēti balti, zili un sudrabaini toņi. "Pašvaldība aicina arī iedzīvotājus, uzņēmējus, namsaimniekus un citus krāšņuma cienītājus savos piemājas apstādījumos vasaras puķēm šogad dot priekšroku šiem toņiem, lai veidotu vienotu kopējo pilsētas tēlu un iezīmētu pilsētas simtgades gadu," tā Pāsa.

Viņa pastāstīja, ka šobrīd Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitekte Anda Klints ar komandu izstrādā konceptu un plāno stādu pasūtīšanu. Ainavu arhitekte jau ir izvēlējusies augus, kuri krāšņos Alūksnes apstādījumus. Tās būs salvijas, lauvmutītes, atraitnītes, delfīnijas un dažādas pavasara sīpolpuķes. Baltos toņos būs dālijas, cinnijas, puķutabaka, kosmejas un dekoratīvie sīpoli. Savukārt zilos toņos izvēlētas petūnijas, lobēlijas un agapants. Kā informē pašvaldības pārstāve, podos gar Latgales ielu un Dārza ielu plānots sastādīt alpu zilpodzes ar baltiem akcentiem, bet ap arkām, kas atrodas pie Jaunās pils, stādīs Mandžūrijas mežvīteni. Papildus visam plānots uzstādīt arī jaunus soliņus Muižas parkā.

Lielās talkas ietvaros, kas šogad norisināsies 25. aprīlī, Alūksnē plānots veidot parka rožu stādījumus gar Alūksnes viduslaiku pils dienvidrietumu mūri.

"Katrā dārzā noteikti ir gan ziemcietes, kas aug un priecē gadu no gada, gan arī vasaras puķes, kuras dārzkopji sēj vai iegādājas ik pavasari no jauna. Tādēļ aicinām dārzkopjus šogad, sarūpējot vasaras puķes, izvēlēties vienotus toņus ar tiem, kādi plānoti pilsētas apstādījumos," norāda Klints.

Ieteikumu vai neskaidrības gadījumos laipni lūgti griezties pie Alūksnes novada pašvaldības ainavu arhitektes Andas Klints, e-pasts anda.klints@aluksne.lv, tālrunis 64320931.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!