Foto: Shutterstock
Pirms kāda mēneša gāzes katlu īpašnieki tika nolikti fakta priekšā – no 2025. gada gāzes katlus uzstādīt un nomainīt vairs nevarēs. Tā vietā cilvēki aicināti izvēlēties videi draudzīgākus risinājumus, piemēram, siltumsūkni vai biomasas granulu katlu. Ko izvēlēties un vai apkures katlu maiņa patiesi ir galvenā prioritāte, kuru atbalstīt ar valsts finansējumu, skaidrojam šajā rakstā.

"Laba ideja, bet ar ne tik labu izpildījumu," tā Rīgas domes lēmumu par izmaiņām apkures veidos Rīgā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbalsta programmu dabasgāzes katlu nomaiņai pret jaunām siltumenerģijas ražošanas iekārtām privātmājās vērtē Dzintars Jaunzems, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu katedras galvenais pētnieks.

"Sākumā bija tikai "pātaga", kad pateica, ka būs ierobežojumi, aizliegumi un nākotnē jaunus gāzes katlus vairs nevarēs uzstādīt, bet vienlaicīgi pretī nebija "burkāna" un skaidrojuma, kādas ir alternatīvas." Pēc pētnieka domām, galvenā problēma ir tā, ka brīdī, kad sabiedrībai paziņoja par plānu pakāpeniski atteikties no fosilā kurināmā, vēl nebija publiski izskaidrots un noformulēts paredzētais atbalsts. Šobrīd VARAM izstrādājusi atbalsta programmu, privātmāju īpašniekiem piedāvājot līdz 20 tūkstošiem eiro lielu finansiālo atbalstu, lai fosilā kurināmā iekārtas nomainītu pret jaunām – atjaunīgos energoresursus izmantojošām – iekārtām (biomasas granulu katli, siltumsūkņi, saules kolektori) vai pieslēgtos centralizētajai siltumapgādes sistēmai, kur tas tehniski ir iespējams "Tagad šis "burkāns" izskatās pietiekami interesants."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!