Foto: LETA
Dārzkopju bieds pavasarī ir ne tikai postošās salnas, bet arī dažādas augu slimības, kas augam var nodarīt nopietnu postažu. Viena no tām ir ābeļu kraupis par kura infekcijas risku dažādos Latvijas novados Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) izplatījis brīdinājumu.

VAAD savā mājslapā izplatījis Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Augu aizsardzības zinātniskā institūta RIMpro prognožu modeļa brīdinājumu par ābeļu kraupja Venturia inaequalis askusporu izlidošanas gaitu un ābeļu kraupja infekcijas risku Latvijas novados, kas datējams ar 4. maiju.

"Šobrīd RIMpro ābeļu kraupja prognoze rāda, ka Bauskas un Talsu novadā, sākot no 4. maija, iespējams augsts infekcijas risks," vēsta VAAD. Savukārt vidējs infekcijas risks prognozēts Dobeles novadā. Vidējs vai ļoti zems inficēšanās risks tiek prognozēts Viesītes novadā, Tukuma novadā, Beverīnas novadā un Viļakas novadā, bet vidējs infekcijas risks prognozēts Kocēnu novadā un Pūres pagastā.

Kā teikts VAAD mājaslapā, ābeļu kraupis ir izplatītākā un postošākā ābeļu slimība. Tās rezultātā samazinās raža un tās kvalitāte. Slimības izplatīšanos veicina mitrais un siltais laiks (ap +20 grādiem). Ābeļu kraupis pārziemo uz nobirušām lapām, kā arī uz augu atliekām.

Ābeļu kraupja pazīmes

VAAD informē, ka sākumā uz lapām parādās dzelteni, izplūduši, vēlāk brūni plankumi ar tumšu, samtainu apsarmi. Savukārt plankumu centrā audi atmirst un kļūst pelēki. Kā teikts VAAD mājaslapā, ja inficēšanās notiek pavasarī, tad plankumi ir lielāki, bet, ja vēlāk, vasarā, tad plankumi ir sīkāki.

Dzeltenie un brūnganie plankumi vislabāk redzami lapas virspusē. VAAD skaidro – ja ir agri inficējušies paši augļi, tad tie izveidojas kropli, bojājuma vietā augļi sacietē, pārkorķojas un saplaisā. Tāpat slimība var skart arī ziedkātus un ziedus, kā rezultātā ziedi priekšlaicīgi nobirst un neveidojas augļi. Kā norāda VAAD, bojātās lapas un augļu aizmetņi priekšlaikus nobirst, inficētie augļi slikti uzglabājas, kā arī tos pastiprināti bojā augļu puves.

Šajā rakstā vari aplūkot izplatītākās ābeļu slimības un kaitēkļus, kas kokus iecienījuši, bet šeit vari uzzināt citu augļu koku izplatītākās slimības un gūt padomus to ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!