Foto: Shutterstock
Ziemassvētkos ļoti daudzi dod priekšroku eglītei podiņā, kuru pēc tam pavasarī var izstādīt mežā vai dārzā. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils dalās padomos par eglītes vietas izraudzīšanos dārzā un pareizu iestādīšanu.

Kā atgādina Narvils, pamatnosacījums eglītes stādīšanai ir vietas izvēle. Vieta jāizvēlas rūpīgi, jo tai ar dažu kvadrātmetru brīvu laukumu dārzā nebūs gana. Dārzkopības speciālists uzsver, ka minimālā nepieciešamā platība ir pieaugušas eglītes platums un vēl metrs uz katru pusi. Vēl labāk, ja tai atvēlēti vēl pāris lieki metri. Viņš arī atklāj padomu, lai eglīte augtu dārzā īpaši krāšņa – tai jāļauj vismaz pusi dienas baudīt sauli, stādīšanai izvēloties vismaz daļēji saulainu vietu. Egle jāstāda vietā, kur jau neatrodas koki, jo šie lielie koki var noēnot egli, nolemjot to nonīkšanai.

"Rūpīgi jāpārdomā, vai nākotnē nav plānoti kādi labiekārtošanas darbi, kuru veikšanai iestādītā eglīte var traucēt. Vēlme redzēt izgreznotu egli pa logu bieži noved pie tā, ka koku piestāda pārlieku tuvu ēkai. Ja egle izaugs 10 metrus augsta, tad tā arī jāstāda desmit metru attālumā no mājas," padomos dalās Narvils.

Ja svētku laikā ir iegādāta eglīte podā, Narvils mudina to nenest istabā vispār, jo tā eglīte tiks mazāk traumēta. Tā vietā svētku eglīti var izrotāt ārā, turklāt eglītei būs mazāks stress. Savukārt tad, kad svētki būs beigušies – eglīti dārzkopības eksperts iesaka novietot gaišā nojumē, kur nav pārāk brāzmains vējš. LLKC eksperts iesaka arī vēl citu eglītes uzglabāšanas veidu, proti, podiņa ierakšanu dārzā. Tiesa, to var darīt vien tādā gadījumā, ja augsne nav sasalusi. Pēc tam eglīti var viegli nomulčēt ar lapām vai šķeldu. Kā mulčējamo materiālu var izvēlēties arī salmus vai sienu, bet tādā gadījumā nedrīkst šos materiālus likt cieši pie stumbra.

Lūk, vēl daži eksperta ieteikumi eglītes izstādīšanai dārzā:

  • Ja eglīte podiņā tomēr bijusi telpās, pēc svētkiem tā pāris nedēļas jāpatur aukstā un gaišā telpā, lai atkal adaptējas vēsumā;
  • Ja ārā sals nav lielāks par -5 grādiem pēc Celsija, to droši var likt ārā, podu apmetot ar sniegu;
  • Ja ārā pieturas nopietns sals, tad jāpagaida, līdz sals samazinās, un tikai tad egli izliek ārā. Ja augsne sasalusi, tad jābūt iepriekš sagatavotai mulčai, ar ko piesegt.

Dārzkopības speciālists norāda, ka dārzā var droši stādīt vairākas egles. "Ar vienu eglīti jāaprobežojas, ja dārzs ir neliels – līdz 600 kvadrātmetriem.. Ja dārzs ir divreiz lielāks, tad stādīt var 2 līdz 3 kociņus, bet, ja tas ir jau hektārs, tad tā ziemeļu pusē var veidot nelielu egļu audzi no vairākiem desmitiem koku," padomos dalās Narvils.

Ja arī tev ir kāds jautājums par eglītes stādīšanu vai citiem augiem dārzā, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!