Foto: LETA
Jūnijs ir ne tikai krāšņo peoniju laiks, bet arī šajā laikā zied graciozie un bārdainie karaļi – īrisi. Šo skaisto ziedu un formu dažādību šajās dienās var novērtēt arī Latvijas Dabas muzejā, kur eksponētas ap 200 dažādas īrisu šķirnes, tajā skaitā puse no tām ir Latvijas selekcionāru veikums.

Kā "Tavs Dārzs" informēja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe, šī ir 25 gadu jubilejas izstāde "Īrisi 2019", kas organizēta sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību. Ziedu daudzveidību varēs aplūkot līdz 9. jūnijam.

Šī gada izstāde ir atšķirīga no iepriekšējām, jo, kā stāsta Šķiņķe, atzīmējot Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības (līdz 2012. gadam – biedrība "Latvijas Gladiolu draugu klubs") pastāvēšanas 25 gadu jubileju, audzētāji šogad īpaši izceļ tās īrisu šķirnes, kas savulaik bija aktuālas un pieprasītas, un ar kurām aizsākās biedrības darbs. Turklāt – līdz ar biedrības jubileju tiek atzīmēts arī 25. sadarbības gads ar Latvijas Dabas muzeju.

Foto: LETA
Izstādē var aplūkot, kādas izmaiņas skārušas īrisu selekciju Latvijā teju 30 gadu garumā, piemēram, kādas raksturīgas pazīmes īrisu ziediem bijušas deviņdesmitajos gados aktuālām šķirnēm pretstatā ar mūsdienām. Kā atzīmē muzeja pārstāve, lai arī sākotnēji audzētājiem pieejamas bija tikai ārzemju šķirnes, līdz ar biedrības izveidošanu 1994. gadā aktivizējās darbs pie Latvijas īrisu selekcijas, kas nu jau sasniegusi gandrīz 400 īrisu šķirņu. Viņa arī uzsver, ka tieši Latvijā radītās šķirnes ir krietni izturīgākas, jo ir daudz piemērotākas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

Tāpat izstādes laikā apmeklētāji var saņemt speciālistu konsultācijas par īrisu šķirnēm, to audzēšanu, selekciju, kā arī labāko šķirņu izvēli dārzam.

Foto ieskats krāšņajā izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!