Foto: Shutterstock
Pērnā gada jūlijā valdība atbalstīja jaunu atbalsta programmu, kas paredz portfeļgarantiju nodrošināšanu komercbanku aizdevumiem privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai visā Latvijā. Kad privātmāju īpašnieki varēs pieteikties šai atbalsta programmai – skaidrojam rakstā tālāk.

"Šovasar vēlos savai mājai mainīt apkures sistēmu pret zemes siltumsūkni. Izlasīju, ka privātmāju īpašnieki varēs pieteikties atbalsta programmai privātmāju energoefektivitātes veicināšanai. Sakiet, lūdzu, kad varēs pieteikties šai programmai? Varbūt ir kādas aktuālākas ziņas par šo atbalsta programmu? Es labprāt gribētu šai programmai pieteikties," raksta Ivars.

Kāds ir progress ar šo programmu, portāls "Tava Māja" vaicāja Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem, kuri skaidroja, ka šī programma ir tuvu finiša taisnei, bet pagaidām tā vēl nav uzsākusi savu darbību: "Atbalsta programma vēl nav uzsākusi savu darbību, tā vēl nav apstiprināta valdībā. Ekonomikas ministrija gatavo to iesniegšanai izskatīšanai Ministru kabinetā februāra sākumā."

"Plānots, ka programmu administrēs "Attīstības finanšu institūcija Altum", kas papildus jau līdz šim piedāvātajām portfeļgarantijām māju energoefektivitātes uzlabošanai, sniegs arī atbalstu, kas ietvers arī granta (dāvinājuma) elementu, tehniskai palīdzībai daudzbērnu ģimenēm un dzīvojamo ēku īpašniekiem, kuru īpašumi atrodas ārpus Rīgas un Pierīgas," norāda EM. Kā skaidro ministrijas pārstāvji, grantu paredzēts piešķirt, ja pēc energoefektivitātes pasākumu īstenošanas tiks paaugstināta dzīvojamās mājas energoefektivitātes klase un tā nebūs zemāka par C klasi, kā arī tiks samazināts dzīvojamās mājas siltumenerģijas patēriņš apkurei vismaz 20% apmērā. Vienlaikus garantiju paredzēts piešķirt bez minētajiem priekšnoteikumiem.

"Lai uzsāktu programmas īstenošanu, tā vēl jāapstiprina Ministru kabinetā un jānoslēdz sadarbības līgumi starp komerciestādēm un akciju sabiedrību "Attīstības finanšu institūcija Altum". Līdz ar to prognozējams, ka atbalsta programmas īstenošana varētu tikt uzsākta pavasarī. Gan Ekonomikas ministrija, gan "Altum" noteikti sniegs plašu un detalizētu informāciju par programmu, kad tā būs apstiprināta, un kad tā tiks uzsākta," tā EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!