Foto: Shutterstock
"Zaļmēslojuma augus siltumnīcās var audzēt katru gadu, arī pavasarī, ne tikai rudenī," atgādina Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils, kurš dalās ar ieteikumiem, kā pēc vai pirms ražas sezonas parūpēties par savu siltumnīcu, iesējot tajā zaļmēslojuma augus, kas atveseļo augsni.

LLKC jau savulaik skaidroja, ka zaļmēslojuma kultūru audzēšanā tiek uzsvērta labvēlīgā ietekme uz augsni, piemēram, tās izdala spēcīgus fitotoksīnus, kas nomācoši iedarbojas uz vairākiem kaitīgajiem organismiem, zaļmēslojuma kultūras irdina augsni, tā kalpo kā laba barības vide dažādiem mikroorganismiem, spēj likvidēt augsnes noguruma efektu, kā arī ir nozīmīgs organiskās vielas papildināšanas avots augsnē. Arī Narvils atgādina, ka zaļmēslojums ir labs palīgs, lai sagatavotu augsni jaunajam darbu cēlienam.

Viņš stāsta, ka kā zaļmēslojuma augus izmanto krustziežu dzimtas augus, piemēram, baltās sinepes vai ziemas rudzus. Tāpat pieļaujams arī miksējumu sējums (baltās kaņepes un ziemas rudzi kopā). Kā iesaka eksperts, siltumnīcas augsnē var sēt arī eļļas rutkus, auzas, var arī iesēt lopbarības redīsus, kam ir dziļa un spēcīga sakņu sistēma. Tikai jāņem vērā, ka pēc lopbarības redīsiem šajā augsnē nav ieteicams sēt krustziežu dzimtas pārstāvjus, piemēram, redīsus vai kāpostus.

Zaļmēslojuma augus siltumnīcās var sēt gan rudenī, gan pavasarī. Turklāt tos var sēt ne tikai tad, kad siltumnīca ir izvākta no vecajiem augiem, bet arī augšanas laikā, piemēram, baltās sinepes var iesēt starp tomātiem. Pirms sēšanas darbiem noteikti jāpārbauda siltumnīca, lai tajā neielien kailgliemeži, kas īpaši novērtēs sasēto zaļmēslojumu. Narvils uzsver, ka perimetrs ap siltumnīcu nedrīkst būt ieaudzis zālē. Tā ap siltumnīcu ir jānopļauj. Rudens sējai viņš iezīmē arī kādu mīnusu – ja zaļmēslojuma sēja tiks sasteigta un siltumnīcā būs labvēlīgi un silti apstākļi, tad augiem var uzmesties laputis.

Eksperts uzsver, ka nepietiek vien ar to, ka savā siltumnīcā iesējam zaļmēslojuma augus, jo par tiem ir arī jāparūpējas! "Augiem pēc iesēšanas ir jānodrošina mitrums, " tā dārzkopības speciālists.

Runājot par iestrādes veidiem, Narvils rudenī sētos zaļmēslojuma augus iesaka iefrēzēt pavasarī, ne rudenī. Tos var ne tikai iefrēzēt augsnē, bet arī nopļaut – nopļautā masa, kā skaidro speciālists, veidos tādu kā mulčas kārtu. Savukārt pēc augu iefrēzēšanas viņš iesaka vismaz trīs nedēļas nogaidīt, bet tikai tad siltumnīcā sēt vai stādīt citus augus. Kā skaidro Narvils, trīs nedēļu laikā zaļmēslojuma saknes jau būs sadalījušās. Siltumnīcas augsne būs sagatavota jaunajam darbu cēlienam.

Portāls "Tavs Dārzs" informāciju par zaļmēslojuma augiem guva LLKC Ogres biroja rīkotajā vebinārā "Dārza un siltumnīcas pamata sagatavošanas darbi pavasarim pēc ziemas", kurā LLKC vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils dalījās ar savām zināšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!