Foto: Shutterstock

Noslēdzies Nacionālā botāniskā dārza (NBD) un kafijas vairumtirgotāja "Paulig Coffee Latvia" pirmās sezonas pētījums par kafijas biezumu izmantošanu augkopībā, un beidzot paziņoti pētījuma rezultāti un galvenās zinātnieku atziņas, kā pareizi pielietot kafijas biezumus – kādiem augiem piemēroti, kā cīnīties pret kaitēkļiem un nezālēm, "Tavs Dārzs" informēja pētījuma organizatoru pārstāve Ērika Šmeļkova.

NBD Pārtikas, aromātisko un ārstniecības augu nodaļas vadītāja Jeļena Koļesņikova, apkopojot iegūtos datus, vispirms izceļ kafijas biezumu pozitīvo ietekmi.

Lūk, ko secinājuši NBD zinātnieki:

  • apstiprināts, ka augsnes bagātināšana ar kafijas biezumiem būtiski palielina atsevišķu kultūru; ražu. Runa ir par salātiem, turklāt tajos konstatēts vairāk vitamīnu un mikroelementu;
  • dobēs, kurās tika izmantoti kafijas biezumi, iepriecināja veselīgi un lielāki burkāni;
  • ar kafijas biezumiem iespējams atbaidīt kāpostu, bazilika un gurķu kaitēkļus;
  • kafijas biezumi kavē viengadīgo nezāļu attīstību un uzlabo augsnes kvalitāti, palielinot slāpekļa, fosfora, kalcija, nātrija, cinka, vara un bora saturu augsnē;
  • kafijas sastāvā esošās bioloģiski aktīvās vielas rada tādu vidi augsnē, kas aizkavē sēklu dīgšanu, līdz ar to tādā labāk stādīt, nevis sēt.

Tāpat zinātnieki arī dalās ar padomiem, lai efektīvāk izmantotu kafijas biezumus augkopībā. Piemēram, lai atbaidītu kaitēkļus, pēc augu uzdīgšanas ir jāpārkaisa augsne ar kafiju un tā ir viegli jāierušina augsnē. Jāņem vērā, ka ne vairāk kā 1 litrs kafijas biezumu uz kvadrātmetru. Savukārt, lai kavētu nezāļu attīstību, zinātnieki iesaka kafiju iestrādāt augsnē, mēnesi ļaut tai nostāvēties un tikai tad stādīt dēstus. Viņi arī uzsver – svaigu kafiju nevajadzētu lietot kā mēslojumu jau augošiem augiem.

Kā informē Šmeļkova, arī šogad tiks turpināti pētījumi, lai pārbaudītu gūtos rezultātus. Ir paredzēts veikt novērojumus par kompostētu kafijas biezumu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!