Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pakāpeniski sāk ziedēt pirmās pavasara vēstneses – acālijas. No 30. janvāra, sestdienas, apmeklētājiem atvērtas Acāliju mājas durvis.

Acālijas Latvijā plaukst gada tumšajā laikā, tāpēc jau janvāra beigās un februāra sākumā pamazām sāk ziedēt pašas pirmās. Kā portālam TavsDārzs.lv pastāstīja LU Botāniskā dārza direktora vietniece Signe Tomsone, pašlaik var apskatīt tikai nelielu daļu no visas vairāk nekā 100 šķirnēm bagātās kolekcijas, ko nepacietīgākie pavasara gaidītāji var doties lūkot no 30. janvāra. Taču februārī un marta sākumā, noziedot agrajām ziedētājām, pamazām plauks pārējās – vidēji un vēlu ziedošās acālijas, kad acāliju siltumnīcā apmeklētājus priecēs jau krietni iespaidīgākas un krāšņākas ziedu kupenas. Acāliju maigie pumpuri, baltie, sārtie un violetie ziedi tuvina pavasari gan aukstās ziemas dienās, gan pelēkajā atkušņa laikā.

Acālijas ir Tālajos Austrumos kalnos augošo rododendru šķirnes. LU Botāniskajā dārzā ir lielākā acāliju kolekcija Baltijā ar 124 šķirnēm no Rietumeiropas, Krievijas, Ukrainas un Latvijas. Kolekciju 1956. gadā sākta veidot profesors Rihards Kondratovičs – gan vācot šķirnes, gan pats nodarbojoties ar selekciju. Vecākajiem krūmiem ir vismaz 50 gadi un to ziedu vainaga apkārtmērs jau sasniedz divus metrus.

LU Botāniskais dārzs Pārdaugavā apmeklētājiem atvērts no pulksten 10 līdz 16.30. Plašāka informācija pieejama šeit.

Ja pašu mājās galdu rotā kāds acāliju stāds, tad noteikti iepazīsties ar informāciju, kā augu kopt, lai tas pēc iespējas ilgāk ziedētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!