Foto: Gunta Karitone

Jau pēc divām nedēļām klāt grandiozā Latvijas Stādu parāde Siguldā, kas būs īsti svētki dārzkopjiem, jo vienkopus varēs nopirkt pašus skaistākos augus dārzam, labāko mēslojumu un arī darbarīkus. "Tavs Dārzs" sniedz nelielu ieskatu ar šķirņu jaunumiem, kurus Stādu parādē piedāvās audzētāja Gunta Karitone, kā arī stādaudzētavas "Blīdene", "Lēpes" un "Kaliņi".

Stādu parāde Siguldas Svētku laukumā šogad notiks 21. septembrī. "Tavs Dārzs" jau laikus mudina izdomāt to, kādus stādus ir vēlme iegādāties, jo tas krietni atvieglos andeli. Ja vēl izveidosi sarakstu – tas pasākuma laikā palīdzēs "noturēties rāmjos".

Esam arī sarūpējuši "augu špikeri", kas noderēs, ja savu dārzu šogad vēlēsies papildināt ar ko jaunu, interesantu un arī izmēros iespaidīgu. Zemāk vari lasīt augu aprakstus un aplūkot fotogrāfijas ar augiem, kurus varēs iegādāties arī Stādu parādē.

Guntas Karitones reto un eksotisko augu kolekcijas dārzs


Foto: Gunta Karitone

Iochroma (Iochroma australe)


Kā atzīmē pieredzes bagātā audzētāja Gunta Karitone, kurai ir reto un eksotisko augu kolekcijas dārzs, Iochroma ir eņģeļtauru (brugmansiju) radiniece. "Zied ar miniatūriem, ļoti daudziem ziediņiem. Audzējamas tieši tāpat kā brugmansijas," tā Gunta.

Genciāna (Gentiana dendrologii)

Foto: Publicitātes foto


"Mūsu apstākļiem piemērots ziemcietīgs augs ar pieticīgu augsni un aprūpi," augu raksturo audzētāja. Viņa stāsta, ka pavasarī šis augs veido skaistu lapu rozeti, bet augšanas laikā tam izveidojas garas, lancetveidīgas lapas ar balti ziliem ziediem. "Stādot ēnā, ziedu krāsa kļūs zilāka," piebilst Gunta.

Bastarda melisa (Mellitis melissophyllum Royal Velvet Distinction)

Foto: Gunta Karitone


Gunta norāda, ka bastarda melisa ir skaists un neliels krūms, kuram ir maigais citronu-melisas aromāts. Šī auga balti sārtie ziedi viņai atgādina mazus ordhidejas ziedus. "Ļoti krāšņs ziedēšanas laikā un izcils kā garšaugs," tā audzētāja.

Leičestērija-Himalaju sausserdis (Leycestheria formosa)

Foto: Gunta Karitone


Kā raksturo audzētājs, šis ir dekoratīvs krūms, kas ir aptuveni 1 līdz 2 metrus augsts. Tam ir līgani zari, bet noliektās ziedu vārpas ir balti-purpursarkanā krāsā. Šis augs ar savu ziedēšanu priecēs no augusta līdz pat salam. "Lielā aukstumā vēlams piesegt ar elpojošu segmateriālu," brīdina Gunta.

Lapu ķiploki (Allium tuberosum)

Foto: Gunta Karitone


Lai gan ierasts, ka ķiplokiem izmantojam vien aromātiskās daivas – šeit būs citādi. Kā stāsta audzētāja, lapu ķiplokiem pārtikā izmanto tikai lapas, kuras parādās agri pavasarī un ir bagātas ar vitamīniem, kā arī minerālvielām. "Augu pavairo, dalot ceru ik pēc trīs gadiem," padomos dalās kolekcijas dārza īpašniece.

Ziloņķiploks (Allium ampeloprasum)

Foto: Gunta Karitone


Ziloņķiploki viennozīmīgi ir Guntas dārza lepnums. Viņa tos audzē jau vairāk nekā 10 gadus, kā arī dalās ne tikai ar saviem padomiem, bet arī ar stādāmo materiālu. Kā savulaik "Tavs Dārzs" pastāstīja audzētāja, šie augi ir īpaši iecienīti Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). Viņa tos reiz "pa kluso" atvedusi uz Latviju tieši no ASV.

"Lielisks pārtikas augs ar bagātīgu garšas buķeti, apvienojot ķiploka, sīpola un purava
garšu nianses. Audzējams līdzīgi mūsu ziemas ķiplokiem, bet izceļas ar "galviņas" lielo svaru, sasniedzot pat kilograma smagumu," stāsta Gunta.

2020. gada piedāvājums

Pulkstenīšu mikaukija (Michaukia campanuloides)

Foto: Gunta Karitone
Kā raksturo Gunta, pulkstenīšu mikaukijai ir izcili skaisti un tīri balti ziedi. Šis augs ar savu ziedēšanu priecēs no vasaras sākuma līdz augustam. "Nepieciešama auglīga, viegli mitra augsne. Audzē kā divgadīgu vai daudzgadīgu augu," norāda Gunta.

Septiņvīre (Physoplexis comosa)

Foto: Gunta Karitone

"Pasaules pavasara top 10 augs. Ekselents, ļoti rets, līdz 10 centimetriem liels augs akmensdārziem," piebilst audzētāja, "mīl caurlaidīgu, kaļķainu augsni. Var audzēt gan ārā, gan telpās. Ļoti lēnaudzīgs."

Stādaudzētava-zemnieku saimniecība "Lēpes"


Stādaudzētavas pārstāvji norāda, ka šogad viņiem ir paplašinājies hortenziju klāsts. Tāpat viņi piedāvās arī Latvijā ziemojošas magnolijas un citus augus. Lūk, kādi jaunumi ir stādaudzētavā "Lēpes":

Kokveida hortenzija (Hydrangea arborescens) 'Strong Annabelle'

Foto: Stādaudzētava Lēpes


'Strong Annabelle' augstums no 1,2 līdz 1,5 metriem. Ļoti lielas ziedkopas, stingri kāti.

Skaraino hortenziju šķirnes (Hydrangea paniculata)


Foto: Publicitātes foto
'Great Star'. Šī šķirne augstumā ir līdz 2 metriem, lielas, krāšņas ziedkopas, kas diametrā sasniedz 30 līdz 40 centimetrus.
Foto: Publicitātes foto

'Magical Moonlight'. Šķirne augstumā sasniedz 1,5 līdz 1,8 metrus. Tai ir zaļganas un lielas ziedkopas, kas diametrā ir no 30 līdz 40 centimetriem.

'Magical Mont Blanc'. Zems, 1 līdz 1,2 metrus augsts krūms ar baltām un lielām sterilo ziedu ziedkopām.

'Magical Sweet Summer'. Zems krūms, kas augstumā ir no 1,2 līdz 1,5 metriem liels. Kā vēsta audzētāji, ziedkopas krāsojas maigi rozā.

Foto: Publicitātes foto
Skarainā hortenzija 'Wims Red' jūlijā


'Wims Red'. Audzētāji norāda, ka šis ir liels krūms, kuram ir ļoti lielas ziedkopas, kas diametrā sasniedz 40 līdz 50 centimetrus. Ziedi krāsojas pakāpeniski. Septembra beigās tie kļūst tumši mālaini sarkani.

Robainā hortenzija (Hydrangea serrata) 'Cotton Candy'


Foto: Publicitātes foto
Robainā hortenzija 'Cotton Candy' ziedēšanas sākumā


"Zied gan uz iepriekšējā gada, gan jaunajiem dzinumiem," tā par šo augu teic "Lēpju" saimnieki. Šī hortenzija arī maina krāsu – sākumā ir rozā, bet pēc tam paliek violeta. Krūma augstums ir līdz 0,90 metriem.

Foto: Publicitātes foto
Robainā hortenzija 'Cotton Candy' rudenī

Magnolijas

Foto: Publicitātes foto


Magnolija 'Susan'. Šī šķirne augstumā sasniegs 3 līdz 5 metrus. Tai ir aveņsarkani lilijveida ziedi.

Foto: Publicitātes foto
Magnolija 'Royal Star'

Stādu audzētava piedāvās arī zvaigžņu magnolijas 'Royal Star' un 'Dr. Massey' ar rozā ziediem.

Citi augi

Foto: Publicitātes foto

Dārza brūklenes (Vaccinium vitis-idaea). Šķirnes 'Red Pearl' un 'Runo Bielawskie'. "Stādiņi var lieliski papildināt rododendru stādījumu zemsedzi un reizē priecēt ar ogām," norāda audzētāji.

Ēdamie sausserži (Lonicera kamtschatica). Šķirnes 'Gordostj Bakczara', 'Zojka' un 'Wojtek'. "Stādi ar lielām, saldām ogām, kuras ienākas jau jūnija sākumā," raksturo "Lēpju" saimnieki.

Foto: Publicitātes foto

Milzu tūjas (Thuja plicata) 'Goldy 4 Ever'. Šie ir koši dzelteni un krāšņi krūmi. "10 gadu laikā sasnieguši tikai 1,8 metrus," norāda audzētāji.

Stādaudzētava ''Kaliņi"


Lūk, kādus jaunumus Stādu parādē sarūpējusi stādaudzētava "Kaliņi":

Svečveida sūrene (Persicaria Amplexicaulis) 'Dark Red'

Foto: Publicitātes foto


Šis augs būs no 70 centimetriem līdz 1 metra augsts. Tam patiks saule, pusēna, vidēji mitra līdz sausa, labi drenēta, barības vielām vidēji bagāta augsne. Ziedēs no augusta līdz pat oktobrim. Ziedi ir garainās vārpās, sarkani.

Virdžīnijas Veronika (Veronicastrum Virginicum) 'Erica'


Foto: Publicitātes foto

Augstumā sasniegs 90 centimetrus līdz 120 centimetrus. Ziedēs no jūlija līdz pat septembrim. Patiks šādi augšanas apstākļi – saule, pusēna, vidēji mitra, barības vielām vidēji bagāta vai bagāta augsne.

Veronija (Veronia Crinita)

Augstumā sasniedz 2 metrus. Zied no jūlija līdz oktobrim. Veronijas ziedi ir purpulvioleti. Jāstāda saulainā vietā, mēreni sausā, vidēji mitrā, barības vielām vidēji bagātā augsnē.

Sāre īstā (Pancium Virgatum) 'Squaw'

Foto: Publicitātes foto

Augstumā sasniegs vismaz 1,2 metrus. Ziedēs no augusta līdz pat oktobrim. Lapas vasaras sākumā ir zaļas, bet rudenī iekrāsojas sarkanos toņos. Šis augs jāstāda saulainā vietā. Tam patiks sausa, barības vielām vidēji bagāta–nabadzīga augsne.

Molīnija niedru (Molinia Arundinacea) 'Skyracer'

Foto: Publicitātes foto


Var sasniegt 180 līdz 240 centimetru augstumu. Lapas ir zaļas, bet ziedi – dzeltenbrūni. Ziedēs no augusta līdz pat oktobrim.

Stādaudzētava "Blīdene"


Savukārt šādus jaunumus pircējiem Stādu parādē piedāvās stādaudzētava "Blīdene". Ar to augšanas prasībām iepazīstina stādaudzētava "Blīdene" agronome Vita Puka:

Parastais virsis (Calluna vulgaris) 'Jana'

Foto: Publicitātes foto

Šis virsis būs 35 centimetrus augsts un 50 centimetrus plats. Ziedi būs sarkani un pildīti. Ar savu ziedēšanu priecēs no septembra līdz pat oktobrim. Lapojums ir mūžzaļš, zaļš. Bišu augs. Labi augs smilšainās, vidēji skābās augsnēs.

Parastais virsis (Calluna vulgaris) 'Radnor'

Foto: Publicitātes foto

Šķirne 'Radnor' būs 25 centimetrus augsta un 45 centimetrus plata. Ziedi būs gaiši rozā, pildīti. Ziedēs no augusta līdz pat oktobrim. Lapojums ir mūžzaļš, zaļš. Bišu augs. Patiks smilšainas, vidēji skābas augsnes.

Rietumu tūja (Thuja occidentalis) 'Golden Smaragd'

Foto: Publicitātes foto

Šīs tūjas būs 2 līdz 4 metrus augstas, bet platumā tās sasniegs 1,2 metrus. To vainags ir konisks un ļoti kompakts. Skujas ir dzeltenas. Turklāt – tūja dzelteno toni saglabā cauru gadu.

Ehinācija (Echinacea) 'Maui Sunshine'

Foto: Publicitātes foto


'Maui Sunshine' šķirnei būs intensīvi dzelteni ziedi, kuri ar savu krāšņumu priecēs no jūlija līdz septembrim. Ehinācija būs 60 līdz 80 centimetrus augsta. Augšanas forma - cerveida. Augu vajag stādīt vidēji bagātā vai bagātā augsnē.

Balodeņlapu perovskija (Perovskia atriplicifolia) 'Blue Steel'

Foto: Publicitātes foto

Šis augs dārzā izcelsies ar sudrabaini zaļām lapām un violetziliem ziediem. Bišu augs. Ziedēs no jūnija līdz septembrim. Augstumā sasniegs 60 līdz 80 centimetrus.

Sello pampuzāle (Cortaderia selloana) 'White Feather'

Foto: Publicitātes foto

Šī ir graudzāle, kas izaugs 150 līdz 200 centimetrus augsta. 'WHite Feather' būs balti un kupli skaraini ziedi. Tā ziedēs no septembra līdz pat oktobrim. Lapojums ir zaļš un smalks. Jāņem vērā, ka šis augs iztur līdz – 10 grādus pēc Celsija. Jāpārziemina telpās!

Buhanānas grīslis (Carex buchananii) 'Red Rooster'

Foto: Publicitātes foto

Vēl viena graudzāle no "Blīdenes" piedāvājuma, kas būs nedaudz mazāka - vien 50 centimetrus. Tās lapojums ir bronzas krāsā, bet augšanas forma tai ir pudurveida. Augu vajag stādīt vidēji bagātā augsnē. Kā vēsta audzētāji, 'Red Rooster' var audzēt arī podos.

Īstā sāre (Panicum virgatum) 'Prairie Sky'

Foto: Publicitātes foto

Īstā sāre izaugs 90 līdz 100 centimetrus augsta. Tās ziedi ir brūngani. Ar savu ziedēšanu priecēs no augusta līdz pat oktobrim. Lapojums ir zilgani zaļš, bet augšanas forma – pudurveida. Šo augu nepieciešams stādīt vidēji bagātā augsnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!