Foto: DELFI

No pērnā gada 14. decembra Eiropas Savienības (ES) teritorijā visiem augiem, tos pārvietojot, izplatot, tirgojot, jāpievieno klāt augu pase – oficiāls dokuments, kas apliecina, ka augi ir pārbaudīti un atbilst fitosanitārajām prasībām. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) joprojām saņem virkni ar jautājumiem par augu pasēm, tāpēc biežāk izplatītie jautājumi ir apkopoti video rullītī, kur VAAD speciāliste detalizēti atbild uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

VAAD Augu karantīnas departamenta fitosanitārās uzraudzības daļas vecākā inspektore Ilze Klauža uzver, ka augi, gluži kā cilvēki, var inficēties ar dažādiem bīstamiem vīrusiem, turklāt viens inficēts augs var aplipināt ļoti daudz veselos augus, tajā skaitā tas var būt par apdraudējumu veselai stādaudzētavai.


Speciāliste video skaidro ne tikai to, kādiem augiem būtu nepieciešamas augu pases un kam tās nav nepieciešamas, bet viņa iepazīstina ar augu pasu vizuālo izskatu (formātu), proti, kādai informācijai jābūt norādītai uz etiķetes, kā arī viņa stāsta, kāds ir augu pases derīguma termiņš.

Zemāk vari noskatīties VAAD sarūpēto video par augu pasēm, kurā speciāliste sniedz atbildes uz jautājumiem:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!