Foto: Shutterstock

Lai arī aiz loga pagaidām redzami vien neizplaukuši zari, paātrināt pavasara sajūtu varam iekštelpās, plaucējot tos vāzē. Portāls TavsDārzs.lv sniedz padomus, kādu koku un krūmu zarus izvēlēties un kā pareizi tos plaucēt, lai katram izdotos sagaidīt skaisti izplaukušus pumpuriņus.

Gribētos jau cerēt, ka ienesot mājās jebkuru zaru, tas uzplauks, tomēr tā nebūt nav, tāpēc jāizvēlas tie, kas zied agri pavasarī no aprīļa vidus līdz maija vidum. Ja dārzā ir upeņu krūms, noteikti vērts dažus zariņus nogriezt un ielikt vāzē ar siltu ūdeni. Ļoti ātri zari sāks plaukt un arī smaržos ļoti patīkami.

Kādus zarus plaucēt?

Klasika, kas nekad neliek vilties, protams, ir bērza zari, un tie uzplauks teju katra mājās. Tāpat ir vērts izmantot lazdas, kas plaukstot veido dekoratīvas skariņas un labi izskatīsies kuplā pušķī.

Zaru plaucēšanai noteikti vērts izmantot arī Kaukāza plūmi, kas ir viens no agrāk ziedošajiem augļu kokiem, tāpēc visai labi izplauks arī vāzē. Saulainas noskaņas gūšanai noteikti jāplaucē forsītiju zari, kas izceļas ar spilgti dzeltenajiem ziediem. Vairāk par šo augu var izlasīt šeit.

Krāsaino zaru plaukšanai nevar nepieminēt arī sarkano grimoni, kas dekoratīvi izskatīsies pat vēl neizplaucis. Ja vēlies eksperimentēt ar zariem, vērts izmantot arī melleņu mētras, kas izplaucē nelielas lapiņas. Arī pumpuri mētrām ir skaisti zaļi un izskatīsies ļoti dekoratīvi.

Tiem, kas izslāpuši jau pēc ziedoša pavasara, ziedu veikalos var meklēt ceriņu zarus, kas lutinās ar smaržu un skaistiem ziediem. Vairāk par agro ceriņu zariem lasi šeit.

Izvēloties zarus, raugies, lai tie būtu veselīgi, bez bojājumiem un jau ar pumpuriem, tad plaukšana izdosies sekmīgi.

Foto: Shutterstock

Kā pareizi plaucēt zarus?

Plaukšanas ātrums ir atkarīgs no koka vai krūma ziedēšanas agruma dabā, kā arī telpas temperatūras. Ja telpa ir gaiša un silta, zari ielikti siltā ūdenī plauks salīdzinoši ātrāk nekā vēsā telpā un aukstā ūdenī ielikti.

Plaucējamie zari ne tikai jātur siltā un regulāri mainītā ūdenī, bet zarus ieteicams arī rasināt, tad plaukums gaidāms ātrāk. Nereti izplaukušās lapiņas nokalst un nobirst drīzi pēc parādīšanās, un te pie vainas nepietiekamais mitrums, tāpēc rasini zarus, it īpaši tad, ja telpā ir sauss gaiss.

Tikpat svarīgi ir regulāri mainīt ūdeni, lai zari neapglumē, jo tad tie nespēj uzņemt ūdeni. Tautas padomi vēsta, ka ūdenim neiepūt un zariem neapglumēt var palīdzēt tādi līdzekļi kā zilie graudiņi, citronskābe un etiķis. Vēl ūdenī var iepilināt nedaudz dižegļu, piparmētru vai krustnagliņu eļļu.

Foto: Shutterstock

Idejas zaru pasniegšanai

Zari plaucēšanai lieliski izskatās jebkurā garenā vāzē vai traukā, jo tiem ir tendence stiepties uz augšu, tāpēc izmanto garas un stabilas vāzes. Lieliski izskatīsies, ja izkārtosi vairākas stikla pudeles un katrā ieliksi pa dažiem zariem. Tā kalpos par kompozīciju gan laikā, kad zari būs vēl bez lapām, gan tad, kad pumpuri būs izplaukuši.

Stilīgu noformējumu var panākt, ja zarus izkārtosi stikla burkās vai stikla cilindra vāzēs. Ja nu gadījumā kumodē glabājas kāda lielāka limonādes krūze no servīzes kolekcijas, tad arī tajā labi izskatīsies pavasarīgie zari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!