Foto: Shutterstock
Kas gan var būt labāks par pašu audzētiem tomātiņiem, kurus var notiesāt tāpat vai likt kā piedevu ēdieniem. Tomēr ne visiem izdodas izaudzēt veselīgus tomātus, jo tiem sāk piemesties dažādas kaites, kas ne tikai ietekmē auga lapas, bet arī pašu ražu.

"Tavs Dārzs" no savas pūra lādes ir izcēlis rakstus par tomātu kaitēm, kā arī padomus, kā pareizi rūpēties par tomātu stādiem siltumnīcā. Padomos savulaik ir dalījušies dārzkopības eksperti, kas iesaka paņēmienus, kā ātri vien tikt galā ar kādu no slimībām.

Skaidrs ir viens – ja augs sāk palikt neveselīgs, tad ir jāmeklē risinājums, nevis jāignorē auga kaite. Lai augs būtu veselīgs, ir jāievēro vairāki priekšnosacījumi, tajā skaitā arī pareiza kopšana, laistīšana, mēslošana un siltumnīcas vēdināšana. Arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils uzsvēra, ka lielu lomu tomātu augšanā spēlē tieši siltumnīcas temperatūra. Ja temperatūras stabiņš pakāpies virs +20 grādu atzīmes, vēdināšanai jābūt obligātai. Savukārt naktīs, kad gaisa temperatūra ir virs +15 grādiem, arī tad siltumnīcai jābūt vēdināšanas režīmā. Ja tie ir āra tomāti, tad lielu lomu to augšanā spēlē arī laikapstākļi, kas ir ļoti mainīgi.

Zemāk vari lasīt par dažādām tomātu kaitēm, kā arī likt aiz auss vērtīgos speciālistu padomus augu kopšanā, lai savus tomātus izaudzētu skaistus, gardus un veselīgus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!