Foto: RIA Novosti/Scanpix
Vides aktīvisti jau sen ceļ trauksmi par šaušalīgajiem apstākļiem, kādos audzē aitas Jaunzēlandē, ka lielākā daļa kokvilnas ir ģenētiski modificēta un ka zīdtārpiņus baro ar hormoniem. Bet ko tad lai velk mugurā? No zaļā viedokļa, varat izvēlēties latvju aitu, vietējo linu vai reti sastopamās bioloģiski sertificētās šķiedras.

Kokvilna

Kokvilna ir silto zemju augs - cēlies Indijā un tagad izplatījies pa visu pasauli. Kokvilnu audzē 76 valstīs, no kurām 60 ir tā sauktās trešās pasaules valstis. Katru gadu tirgū nonāk 25 miljoni tonnu kokvilnas. ASV kopš 1998. gada drīkst audzēt ģenētiski modificētu kokvilnu, un viņi nekavējas to darīt - ģenētiski modificētās kokvilnas lauki ASV nu jau aizņem 75% kopējās platības, Ķīnā - 33%, un nav ne mazāko ilūziju, ka mazattīstītajās valstīs monopoluzņēmumi nav ieviesuši ģenētiski modificētu kokvilnu. Pēdējo 80 gadu laikā kokvilnas plantāciju platības ASV nav palielinātas, viss tiek darīts, lai iegūtu lielākas ražas: pesticīdi slimību un kaitēkļu apkarošanai, herbicīdi - nezāļu ierobežošanai, defolianti - lai atlapotu augus pirms novākšanas un lai visas pogaļas nobriestu vienlaikus. Šausminoši, bet katru gadu, saindējušies ar ķimikālijām kokvilnas plantācijās, iet bojā 28 tūkstoši vienkāršo strādnieku.

Teksts uz etiķetes Latviski Ietekme uz veselību un vidi
100% Baumwolle; 100% cotton;
100% reine Baumwolle; 100% pure cotton
100% kokvilna Liela varbūtība, ka tā ir ģenētiski modificēta kokvilna, kas satur arī pesticīdu atliekas.
Mercerisiert Merserizēts Lai pavediens iegūtu spīdumu un nestieptos, to apstrādā ar stipru sārma NaOH šķīdumu.
Buegelfrei; pflegeleicht Nav jāgludina Lai audums neburzītos, šķiedru apstrādā ar mākslīgiem sveķiem, kas satur vienu no alerģiskākajām vielām - formaldehīdu.
Gebleicht; stone-wasched Balināts Parasti šķiedru balina ar hloru saturošiem preparātiem. Hlora izgarojumi rada dioksīnus. Balinātāju lietošana piesārņo notekūdeņus un apgrūtina to attīrīšanu.
Sanigrad; actifresh; sanitized Izturīgs pret baktērijām Šķiedra apstrādāta ar antibakteriāliem preparātiem, kas iznīcina vājākās baktērijas, bet stiprākās izdzīvo. Rezultātā pasliktinās cilvēku imunitāte.
100% kbA Baumwolle
(100% Baumwolle kontr. biol. Anbau);
100% organic cotton
100% bioloģiskām metodēm audzēta kokvilna Kokvilna audzēta sertificētā saimniecībā, kur nelieto minerālmēslus un pesticīdus, augsni mēslo ar kūtsmēsliem un kompostu, kokvilnu vāc pakāpeniski ar rokām. Pasaulē ar bioloģiskām metodēm izaudzē tikai 0,1% kokvilnas.

Vilna

Katru gadu pasaulē iegūst aptuveni 1,3 miljonus tonnu vilnas. Lielākā daļa aitu dzīvo Austrālijā, Austrumeiropā un Jaunzēlandē. Šeit tās tiek turētas lielos baros mazās ganībās, tāpēc lopi cieš no parazītu uzbrukumiem, kas ieviešas biezajā kažoka. Tāpēc vismaz divas reizes gadā aitas peldina vannās ar medikamentiem, un šāda vilna var saturēt pesticīdus. Nereti aitas līķus apsmidzina ar ķimikālijām, kas veicina vilnas nomešanu.

Teksts uz etiķetes Latviski Ietekme uz veselību un vidi
100% Wolle; 100% reine Wolle; 100% wool 100% vilna Var būt arī no otrreiz pārstrādātas vilnas.
100% (reine) Schurwolle; 100% new wool;
lana vergine; натуральная шерсть
Cirpta vilna Vilna cirpta no dzīvas, veselas aitas, materiāls drīkst saturēt ne vairāk kā 7% citu šķiedru veidu.
Lambswool Jēru vilna Pirmā cirpuma vilna.
Waschmaschienenfest; superwash; filzfrei Neveļas, drīkst mazgāt veļasmašīnā Šķiedra apstrādāta ar mākslīgajiem sveķiem, kas satur formaldehīdus. Kaut kas līdzīgs lakotam kokam - vidū dabīgs materiāls, kas apklāts ar ķīmisku vielu apvalku. Un esam ieguvuši ilūziju. Dziju apstrādā arī ar pretkožu pesticīdiem, kas var kaitēt centrālajai nervu sistēmai.
100% kbT Schurwolle;
100% organic wool; demeter
100% bioloģiski audzētu aitu vilna Tikai 0,0008% vilnas var rotāties ar šādu dabiskas izcelsmes zīmi. Tā apliecina, ka aitas audzētas dabiskos un humānos apstākļos, ganības nav apstrādātas ar pesticīdiem un spēkbarība audzēta bioloģiski. Vilna nav apstrādāta ķīmiski.

Zīds

Ķīnā izaudzē 90% zīda. Pasaulē katru gadu saražo 80 tūkstošus tonnu zīda. Nereti zīda šķiedras satur formaldehīdu un dezinfekcijas līdzekļu atliekas. Lai veicinātu kūniņas augšanu, zīdtārpiņu plantācijās bieži izmanto hormonu preparātus, bet zīdkoku birzis miglo ar pesticīdiem.

Teksts uz etiķetes Latviski Ietekme uz veselību un vidi
100% Seide 100% zīds Zīda šķiedru piesūcina ar dažādām vielām, lai tas neburzītos, nesarautos vai atgrūstu ūdeni.
100% kbT Seide;
Organic Seide
100% bioloģiski audzēts zīds Zīdkoku plantācijās nelieto pesticīdus, tāpēc zīdtārpiņi nav jābaro ar hormoniem, jo viņi labi aug tāpat.

Lins

75% pasaules lina izaudzē bijušajās PSRS valstīs, pārējo - Rumānijā un Ķīnā. Linkopība ir videi draudzīgāka nekā kokvilnas audzēšana, jo nav vajadzīga apūdeņošana, nevajag izmantot tik daudz pesticīdu, jo lini ir ļoti pieticīgi un faktiski necieš no slimībām un kaitēkļiem.

Teksts uz etiķetes Latviski Ietekme uz veselību un vidi
100% Leinen 100% lins Ja linu šķiedra ražota Eiropā, tās sastāvā var būt tikai puse kokvilnas.
Buegelfrei; no need iron; pflegeleicht Neburzās Apstrādāts ar mākslīgiem sveķiem, kas satur vienu no alerģiskākajām vielām - formaldehīdu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!