Foto: Kadrs no video

Pavasaris nav iedomājams bez pirmajiem zaļumiem, tajā skaitā arī aromātiskajiem lociņiem, kurus ikviens var audzēt iekštelpās! "Tavs Dārzs" šoreiz ir sarūpējis noderīgas idejas, ja esi nolēmis lociņus audzēt mājās.

Starp citu – vērtīgus padomus lociņu audzēšanai atradīsi arī šajā rakstā, kur ieteikumos dalās pašmāju audzētāji. Viņi uzsver, ka galvenais priekšnosacījums leknu lociņu izaudzēšanā ir apgaismojums, mitrums un siltums. Kā "Tavs Dārzs" savulaik uzsvēra "Melnalkšņi" saimnieks Juris Švarcs – jo siltāka būs telpa un lielāks apgaismojums tajā, jo lociņi ātrāk izsprauksies no sīpola.

Lociņu audzēšana bundulī


Sociālajos tīklos ik gadu pavasarī lielu atzinību izpelnās lociņu audzēšana pieclitrīgās plastmasas pudelēs. Jāņem gan vērā, ka šai metodei sīpolus vajadzēs diezgan daudz. Jo būs vairāk sīpolu, jo zaļāks būs rezultāts, proti, vairāk būs lociņu!

Kas nepieciešams:

  • sīksīpoli/sīpoli
  • plastmasas pudele (5 litri)
  • papīra nazis
  • augsne


Plastmasas bundulī izgriež apļus, bet tik lielus, lai tajos varētu ievietot sīpolu. Pilda augsni slāņos, pa slānim caurumos liekot iekšā sīpolus, pēc tam uzberot augsni, atkal sīpolus utt. "Tava Māja" iesaka sastādītos sīpolus aplaistīt. Tāpat bunduli vēlams nolikt uz kāda paliktņa, lai tajā varētu notecēt liekais ūdens. Liek gaišā vietā, ik dienu uzpasē bundulī augsnes mitrumu un gaida, kad ārā sprauksies pirmie lociņi!

Zemāk vari lūkot video, kur redzama arī pamācība lociņu audzēšanai plastmasas bundulī:

Olu kastītēs

Olu kastītes ir lielisks palīgs pavasara sējas darbos, turklāt tajās var izaudzēt arī aromātiskos sīpollokus! Kastītēs būs jāsaber tikai augsne, jāiestāda sīpols, jāaplaista un jāgaida rezultāts!

View this post on Instagram

A post shared by zīlīte sanda (@lielaaziiliite) on Mar 9, 2019 at 7:49am PST

Lociņu audzēšana bez augsnes


Nebēdā, ja mājās nav augsnes, jo lociņus vari izaudzēt arī ūdenī. Ņem talkā mazās dzērienu pudelītes, pārgriez tās uz pusēm, piepildi tās ar ūdeni un ieliec iekšā sīpolu. Nekā sarežģīta! Zemāk lūko video pamācību, lai arī pats saviem spēkiem varētu izveidot lociņu audzēšanas iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!