Foto: Shutterstock
Pērnā nedēļas nogale bija nokrišņiem bagāta, kas daudzviet nesa prieka vēsti, jo dārzus nevajadzēja laistīt, bet citviet tas ir nesis arī ēnas puses. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) izplatījis brīdinājumu par ābeļu kraupja izplatības infekcijas risku dažādos Latvijas novados.

VAAD savā mājaslapā izplatījis Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Augu aizsardzības zinātniskā institūta Agrihorts RIMpro prognožu modeļa brīdinājumu par ābeļu kraupja Venturia inaequalis askusporu izlidošanas gaitu Latvijas novados. Prognozes ābeļu kraupja infekcijas riskam dažādos Latvijas novados datētas uz 18. maiju.

Kā atgādina VAAD, pagājušajā nedēļas nogalē daudzviet bija mainīgi laikapstākļi, kas veicināja ābeļu kraupja infekcijas risku vairumā Latvijas novadu. Augsts infekcijas risks pastāv Tukuma, Viesītes, Kocēnu, Viļakas, Siguldas, Rēzeknes novados, savukārt vidējs infekcijas risks ir Bauskas, Daugavpils, Dobeles, Saldus novados, bet neliels infekcijas risks ir Limbažu, Jelgavas novados. Vecumnieku novadā infekcijas risks pagājušajās brīvdienās netika fiksēts.

"Tavs Dārzs," atsaucoties uz VAAD mājaslapā publicēto informāciju, jau vēstīja, ka ābeļu kraupis ir izplatītākā un postošākā ābeļu slimība. Tās rezultātā samazinās raža un tās kvalitāte. Slimības izplatīšanos veicina mitrais un siltais laiks (ap +20 grādiem pēc Celsija). Ābeļu kraupis pārziemo uz nobirušām lapām, kā arī uz augu atliekām. To var ierobežot, iznīcinot vecās lapas, pielietojot fungicīdus vai arī, audzējot dārzā izturīgas ābeļu šķirnes.

VAAD mājaslapā iepazīstina ar ābeļu kraupja simptomiem:

  • uz lapām sākumā dzelteni, izplūduši, vēlāk brūni plankumi ar tumšu, samtainu apsarmi;
  • plankumu centrā audi atmirst un kļūst pelēki;
  • ja inficēšanās notiek pavasarī, plankumi ir lielāki, bet, ja vēlāk, vasarā, tad sīkāki;
  • plankumi labāk redzami lapas virspusē;
  • augļi, ja tie agri inficējušies, izveidojas kropli, bojājuma vietā augļi sacietē, pārkorķojas un saplaisā;
  • tiek inficēti ziedkāti un ziedi, kā rezultātā ziedi priekšlaicīgi nobirst un neveidojas augļi;
  • bojātās lapas un augļu aizmetņi priekšlaikus nobirst, inficētie augļi slikti uzglabājas, tos pastiprināti bojā augļu puves.

Šajā rakstā vari aplūkot izplatītākās ābeļu slimības un kaitēkļus, kas iecienījuši kokus, bet šeit vari uzzināt citu augļu koku izplatītākās slimības un gūt padomus to ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!