Foto: Shutterstock
Ziedu dāvināšanai ne vienmēr vajag īpašu datumu, tomēr, ja tas atgādina par mīļo cilvēku sveikšanu, kāpēc to nedarīt? Un ko izvēlēties bagātīgajā klāstā – klasiskās rozes vai tomēr ko oriģinālāku? Un kā saprast, kuri ziedi ir svaigākie? Par to visu ''Tavs Dārzs'' stāsta pieredzējuši floristi.

No klasikas līdz pārsteigumiem

Pašreiz liels pieprasījums ir tieši pēc pavasara ziediem – tulpēm, narcisēm, hiacintēm, amariļļiem un mimozām. Kas attiecas uz pavasara ziedu izvēli, vislabāk izraudzīties tos, kas vēl ir pumpuros. Ja iegādāsies jau krietni izplaukušus ziedus, tie ilgi vairs vāzē nestāvēs svaigi. Iegādājoties tulpes, pavēro, vai ziedlapu augšdaļa nav caurspīdīga. Izvēloties rozes, daudzi joprojām ievēro seno pieņēmumu, ka svaigas rozes ir tās, kurām visas kauslapas ir vērstas uz augšu, taču to ziedu salona ''Karkadē'' vadītāja Sandra Purviņa uzskata par novecojušu principu, jo jaunajām šķirnēm kauslapas nemaz nemēdz sliekties uz augšu. Kas attiecas uz rožu izcelsmes vietu, šeit profesionāle kā kvalitatīvu rožu piegādātājvalsti min Ekvadoru un Keniju, taču arī Latvijā audzētās rozes ir ļoti noturīgas, kas jau drīzi parādīsies piedāvājumā.

Ja gribas ko oriģinālu, saņēmējs būs ne mazāk priecīgs, ja tiks uzdāvinātas hiacintes, tulpes vai mazās rozes podiņos. Šāda dāvana saņēmēju priecēs vēl ilgāk. Atkāpjoties no banalitātēm, profesionāle iesaka apsvērt arī sniega rožu iegādi. Ja saņēmējam ir dārzs, tad sniega rozes var agri pavasarī iestādīt dārzā, bet pārziedējušās sīpolpuķes dārzā var izstādīt vēlā rudenī. Oriģināla dāvana būs arī orhideja podiņā.

Ja grieztie ziedi šķiet pārāk vienkārša izvēle un augu podiņā arī negribas pasniegt, lieliska alternatīva ir ziedu pušķi. Var tos pasūtīt pie floristiem jau iepriekš, bet tikpat labi var nopirkt jau gatavu, kas izlikts vitrīnās.

Foto: Shutterstock

Lai ziedi ilgāk saglabātos svaigi...

Ziedu salona pārstāve aicina sekot līdzi tam, lai aukstajā sezonā veikalā ziedi būtu kārtīgi iepakoti papīrā un neapsaltu, līdz tie nonāk pie saņēmēja. Ja ir iespējams, aukstā laikā ziedus un telpaugus ienesot silta telpā, vēlams tos neizsaiņot vismaz piecas minūtes, lai augam nav tik krasas temperatūras svārstības, kas var samazināt zieda dzīvotspēju.

Lai pušķis vai grieztie ziedi ilgāk saglabātos, pirms ielikšanas vāzē vienmēr nepieciešams apgriezt ziedkātus. Vēlams regulāri mainīt ūdeni, jo tajā vairojas baktērijas, kas veicina ziedkātu pūšanu. Var izvēlēties arī veikalos pieejamos pulverus vai tabletes, ko izšķīdina vāzē ar ūdeni. Šie palīglīdzekļi to dezinficē un neļauj ūdenī strauji savairoties baktērijām.

No arhīva krājumiem izcēlām arī noderīgus padomrakstus par atsevišķu ziedu iegādi un ilgāku saglabāšanu, lai prieks par ziedošo sveicienu ir vēl lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!