Līdz vasaras saulgriežiem atlicis pavisam nedaudz, tāpēc jāpaspēj izdarīt gan iekavētais, gan šobrīd aktuālais.

15. jūnijs. Sakņu diena.

Piedevām vēl vecs Mēness, tātad ļoti labs laiks sakņaugu – redīsu, rutku, kāļu un ziemas patēriņam domāto vēlo burkānu – sējai. Sīpoliem papildmēslojumam dod pelnus. Ravē, rušina, ecē, vago un dara citus darbus, lai ierobežotu nezāles. Sakārto un pārjauc komposta kaudzes. Pārbauda, vai augus nebojā kaitēkļi, un tos apkaro.

16. jūnijs. Sēšanai un stādīšanai ne pārāk labvēlīga diena.

Foto: Shutterstock

Ravē un irdina dārzeņu dobes, pie reizes paretina burkānus, kāļus un bietes. Arī šos dārzeņus var spēcināt ar pelnu ūdeni, kas netieši uzlabos augu barošanos ar slāpekli. Appļauj nezāles. Cīnās ar kaitēkļiem.

17.–18. jūnijs. Ziedu dienas.

Foto: Shutterstock

Šajās un turpmākajās dienās ap vasaras saulgriežu laiku vāc ziedošos ārstniecības augus – rasaskrēsliņus, vīgriezes, kumelītes, kā arī sarkano āboliņu, kas var noderēt ikdienas tējām. Norok un apžāvē hiacinšu, tulpju un citu pavasarī ziedošo puķu sīpolus. Brīvajos laukumos var iestādīt vasaras puķu dēstus vai iesēt ātri augošas vasaras puķes: ešolcijas, magones, rezēdas, matiolas. Sēj divgadīgās puķes, kas ziedēs nākamvasar, – studentu neļķes, naktssveces, kā arī uzpirkstītes, pulkstenītes un citas daudzgadīgās puķes. Griež zarus pirtsslotām. Gatavo raudzējumus no nātrēm, tauksaknēm, strutenēm un citām nezālēm kultūraugu mēslošanai un spēcināšanai.

19.–20. jūnijs. Lapu dienas.

Foto: LETA

Stāda vidēji vēlos kāpostus un ziedkāpostus. Sēj zaļmēslojuma un zaļbarības augus, arī zālienus, bet rudens ražai – salātus un garšaugus, skābenes un lapu pētersīļus. Pavairo augus ar spraudeņiem. Laista visu un visur, kur vien nepieciešams. Stāda dekoratīvos krūmus un kokus, kas iegādāti podiņos (konteineros). Cērt meijas vasaras saulgriežu svinēšanai, gatavo pirtsslotas.

21.–22. jūnijs. Augļu dienas.

Jau ienākas zemenes, tās lasa gan tūlītējai ēšanai, gan pārstrādei. Obligāti jāizvāc no dārza visas kaitēkļu un slimību bojātās ogas. Nogatavojušās arī ēdamo sausseržu ogas. Vāra ievārījumus un kompotus. Ja no savām zemenēm paredzēts ņemt jaunstādus, iezīmē spēcīgākos un ražīgākos cerus, ļauj to stīgām apsakņoties. Ābelēm un bumbierēm izgriež ūdenszarus, kas izauguši pēc vainaga sakopšanas un retināšanas pavasarī. Jauniem un spēcīgi augošiem augļu kociņiem veido vainagu. Vīnogulājiem pēc noziedēšanas nelielās devās dod papildmēslojumu un izgriež liekos dzinumus, kas neražos. Sien sierus un cep raušus Līgovakara cienastam. Vāc ārstniecības augus, griež meijas telpu rotāšanai, zarus vainagiem un pirtsslotām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!