Foto: Shutterstock
Pirmās patīkami siltās pavasara dienas godam sagaidītas, dārzs pateicībā straujākā tempā sāk zaļot un ziedēt, un dārza darbi kļūst arvien aktuālāki. Uzzini, kurā dienā labāk sēt, kad stādīt, jo šonedēļ ir divas sēšanai un stādīšanai nelabvēlīgas dienas.

2. maijs

Foto: Shutterstock

Ziedu diena. Sēj gurķus, ķirbjus un kabačus kasetēs vai podiņos. Uz lauka sēj vasaras puķes – rezēdas, matiolas, kliņģerītes un citas. Smilšainās, iesilušās augsnēs stāda gladiolas. Ravē puķu dobes un ilggadīgos stādījumus. Mēslo puķes. Ievāc sezonas ārstniecības augus.

3.–5. maijs

Foto: LETA

Lapu dienas. Sēj skābenes, salātus, spinātus, dilles un citus lapu garšaugus, kāpostus dēstiem. Stāda uz lauka puravus, kāpostus, sīpolus lokiem. Sēj jaunus zālienus, mēslo esošos un, ja nepieciešams, appļauj, lai zelmenis vienmērīgi un labi ataugtu. Lai zālienā mazāk savairotos pienenes, tās izdur ar garu nazi, lai nepaliek sakņu gabaliņi, kas veidotu jaunus augus. Stāda kokus un krūmus mežos, parkos, alejās, visur, kur plānots un nepieciešams. Stāda kartupeļus. Laista un mēslo telpaugus.

6. maijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Uzrok un gatavo dobes vēlākiem sējumiem vai stādījumiem. Novāc nevietā augošus kokus un krūmus.

7.–8. maijs

Sakņu dienas. Stāda kartupeļus, topinambūrus, vasaras ķiplokus. Sēj burkānus, bietes, melnsaknes, pastinakus. Stāda kokus un krūmus. Saulainā un siltā laikā ābeļu vainagā potē vēlamo šķirņu potzarus. Stāda iepriekš izdiedzētus kartupeļus. Sakārto un pārjauc komposta kaudzes.

9. maijs

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Ravē un rušina, lai ierobežotu nezāles. Cīnās ar kaitēkļiem, ja tādi parādījušies. Ja iepriekšējā gada pirmajā pusē veidotais komposts jau gatavs, to var izmantot, pirms tam izsijājot, lai atbrīvotos no maijvaboļu kāpuriem. Komposta rupjās, vēl nesatrūdējušās daļas pievieno jaunajam kompostam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!