Foto: LETA
Septembra izskaņā jāpaspēj likvidēt nevietā augpšos krūmus, iesēt rudzus zaļmēslojumam, iestādīt ziemas sīpolus un, protams, sagrābj jau sakritušās lapas. Oktobra sākumā jāturpina vākt rudens raža, jāpārstāda noziedējušās ziemcietes un jāiestāda sīpolpuķes. Darāmo darbu gūzmā palīdzēs orientēties šis dārza darbu kalendārs no 28. septembra līdz 5. oktobrim.

28. septembris. Dārza darbiem nelabvēlīga diena.

Foto: Shutterstock

Šodien ir pilns Mēness aptumsums. Tā laikā un arī kādu laiku pirms un pēc aptumsuma neiesaka veikt nekādus nopietnus dārza darbus. Nevajadzētu arī aizrauties, stādot un vācot ražu. Var likvidēt nevietā augošus krūmus un apstrādāt nezāļainus laukus, sakārtot glabāšanas telpas.

29. septembris. Lapu diena.

Foto: Shutterstock

Laista un nepieciešamības gadījumā pārstāda telpaugus. Sēj rudzus zaļmēslojumam. Pavasara zaļumiem dobēs stāda ziemas sīpolus, bet podos – sīkās pētersīļu un seleriju saknes, ko vēlāk varēs ienest telpās un izlietot ziemas periodā. Ražu vāc tikai ikdienas patēriņam.

Sagrābj nokritušās lapas un liek kompostā vai gatavo lapu trūdzemi. Dažus maisus ar sausām lapām var pataupīt līdz pavasarim, kad kompostam, iespējams, pietrūks sausa materiāla.

30. septembris. Augļu diena.

Foto: Shutterstock

Novāc ābolus, bumbierus, ķirbjus, tomātus, gurķus, kabačus, dzērvenes. Labākos un veselākos liek glabātavās, pārējos pārstrādā. Skābē kāpostus. Šogad arī vīnogas ienākas nedaudz vēlāk kā parasti, un dažu vīnogulāju šķirņu krūmus, kuros ogas vēl nav gatavas, pirms lielāka aukstuma varbūt vajadzēs apsegt. Stāda augļu kokus un ogulājus. Rok stabus un taisa sētas.

1.–3. oktobris. Sakņu dienas.

Novāc bietes, burkānus, kāļus, pastinakus, pētersīļus, arī kartupeļus un vasaras ķiplokus, ja tas vēl nav izdarīts. Šķiro un visu liek glabātavās. Apstrādā zemi. Ar gatavo kompostu mēslo zemenes un puķes. Stāda dekoratīvos krūmus. Pārjauc esošās un iekārto jaunas komposta kaudzes. Rok stabus un taisa sētas.

Mārrutku saknes, līdzīgi kā topinambūra bumbuļus, rok ļoti uzmanīgi, jo, atstājot kaut vai nelielu saknīti, nākamajā gadā mārrutki šajā vietā augs kā nezāles.

4.–5. oktobris. Ziedu dienas.

Foto: Shutterstock

Sākas stādīšanas laiks, un, ja laika apstākļi vēl ir piemēroti, var pārstādīt agrāk noziedējušās ziemcietes. Stāda sīpolpuķes, norok gladiolu sīpolus, dāliju gumus. Pārvieto telpās kannas. Griež augus floristikas materiāliem. Ieziemo ūdensrozes. Ja augsne nav pietiekami mitra, kārtīgi aplaista rododendrus, lai tie neciestu no sausuma un labāk pārziemotu. Rok stabus un taisa sētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!