Foto: Shutterstock
Dārza darbiem ražīga nedēļa maija mēnesī – puķu stādīšana, sakņu sēšana, dobju rušināšana, augļu koku stādīšana un nežāļu ravēšana ir tikai neliela daļa no tā, kas jāpadara.

9. maijs

Foto: Shutterstock

Sēšanai un stādīšanai nelabvēlīga diena. Ravē un rušina, lai ierobežotu nezāles. Cīnās ar kaitēkļiem, ja tādi parādījušies. Gatavo jaunu komposta kaudzi. Ja iepriekšējā gada pirmajā pusē veidotais komposts jau gatavs, to var izmantot, bet pirms tam gan jāizsijā, lai atbrīvotos no maijvaboļu kāpuriem. Komposta rupjās, vēl nesatrūdējušās daļas pievieno jaunveidojamam kompostam.

10.–11. maijs

Foto: Shutterstock

Ziedu dienas. Sākas stādāmais laiks, kad jāsteidz likt zemē visu, kas vien ir stādāms. Šīs dienas ir īpaši labvēlīgas puķu dēstu izstādīšanai dobē, tomēr tas jādara ar apdomu, jo vēl iespējamas salnas. Vislabāk dēstus norūdīt, vismaz pāris dienu ar visu kastīti iznesot laukā. Sēj un stāda vasaras puķes, arī gladiolas un dālijas. Dala un pārstāda mārtiņrozes, flokšus, ziemasteres un citas vasarā un rudenī ziedošās ziemcietes, mežvīteņus. Ziemā potētiem jaunajiem rožu stādiem pirms stādīšanas jānogriež dzinuma nenobriedusī daļa ar visu ziedu vai pumpuru. Mēslo rozes, sīpolpuķes un ziemcietes. Sēj dēstiem un pastāvīgā vietā stāda brokoļus. Ievāc sezonas ārstniecības augus.

12. maijs

Foto: Shutterstock

Lapu diena. Stāda atklātā laukā kāpostus, puravus, lapu un kātu selerijas, sīpolus lokiem. Sēj skābenes, salātus, spinātus, garšaugus. Dala un pārstāda hostas, kā arī citus dekoratīvos augus ar krāšņu lapojumu. Sēj zālienus. Stāda dekoratīvos krūmus un dzīvžogus. Pēdējais laiks pļaut zālienu. Turpmāk zāliens jāpļauj gandrīz ik nedēļu, tikai ilgstoša sausuma periodos tas jādara saudzīgāk, lai zāle varētu saņemties.

13.–15. maijs

Foto: Shutterstock

Augļu dienas. Sēj zirņus, pupas un pupiņas, gurķus, kabačus, ķirbjus. Plēves siltumnīcās stāda tomātus, papriku, baklažānus, fizāļus u.c. Stāda augļu kokus, ogulājus, avenes, kazenes, zemenes. Vāc sezonas ārstniecības augus. Augļu koku ziedēšanas laikā dārzā nedrīkst izmantot augu aizsardzības līdzekļus, lai nekaitētu bitēm un citiem dārza palīgiem. Skaidrā laikā gaisa temperatūrai vakaros pazeminoties zem +5 °C, jāgatavojas aizsardzībai pret salnām.

16. maijs

Foto: Shutterstock

Sakņu diena. Sēj burkānus, redīsus, bietes, kāļus un citus sakņaugus. Lai jaunos dīgstus aizsargātu pret spradžiem, sējumus pārsedz ar agrotīklu. Stāda kartupeļus, sīpolus, vasaras ķiplokus, gladiolas un dālijas veselīga stādmateriāla audzēšanai. Stāda kokus un krūmus. Pavairo augus ar spraudeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!