Foto: Shutterstock
Pirmdien sēj burkānus, otrdien - saulespuķes, bet svētdien ir dārza darbiem nelabvēlīga diena, kad vislabāk būtu vienkārši atpūsties. Kā jau brīvdienā!

12. un 13.maijā steidz sēt un stādīt sakņaugus. Burkānus ieteicams sēt 12. maijā no rīta puses – trīs dienas pirms pilna Mēness. Visi sakņaugi – burkāni, bietes, kāļi, rāceņi un citi – jāsēj mitrā zemē. Stāda kartupeļus, sīpolus, vasaras ķiplokus, sakņu selerijas (tās nedrīkst iestādīt par dziļu!). Kartupeļus pirms stādīšanas vēlams apstrādāt ar Trihodermīnu, kas mazinās saslimšanu ar lakstu puvi. Apstrādā augsni, ravē nezāles. Ja plānots pavairot dālijas un gladiolas, stāda arī tās veselīgu gumu un bumbuļsīpolu ieguvei.

14. maijā pavairo flokšus ar ceru dalīšanu vai sprauž to spraudeņus. Sēj dekoratīvās saulespuķes un citas vasaras puķes, ko var izaudzēt dobē no sēklām, bet no dēstiem izaudzētās stāda dobēs, puķu kastēs un toveros. Stāda gladiolas, krokosmijas (montbrēcijas), acidantēras, galtonijas, dālijas krāšņai ziedēšanai. Ja nepieciešams, pārstāda ziedošās istabas puķes. Sēj un stāda brokoļus vēlākai un agrākai ražai.

15., 16. maijā stāda kāpostus un ziedkāpostus. Sēj skābenes, spinātus, salātus, rukolu, baziliku, dilles un citus garšaugus. Stāda kātu un lapu seleriju, puravu un salātu dēstus. Neapkurināmā siltumnīcā starp tomātiem var iestādīt baziliku. Stāda sparģeļus. Appļauj zālienu, lai tas labi ataugtu un veidotu blīvu zelmeni. Cērp jaunus dzīvžogus, lai tie sakuplotu. Pavairo augus ar lapainajiem spraudeņiem. Laista un mēslo telpaugus.

17. maijā sēj krūmu un kāršu pupiņas. Sēj gurķus, lai gan labāk tos izdiedzēt siltumā (+20…+25 °C) un vispirms paaudzēt podiņos. Neapkurināmās siltumnīcās stāda tomātus, gurķus, papriku un, ja pietiek vietas, arī kādu ēdamo fizāli un meloni. Stāda zemenes. Ja iepriekš sagriezti un rūpīgi saglabāti potzari, šī varētu būt piemērota diena jauno augļu koku pārpotēšanai.

18. maijs ir dārza darbiem nelabvēlīga diena. Ravē, appļauj nezāles vai vienkārši atpūšas. Kā jau svētdienā…

19. maijā, ja vēl nav pagūts, stāda kartupeļus. Sēj galda bietes, bet agri sētos burkānus, iespējams, jau var pirmoreiz retināt. Ja vēlas vēl iesēt redīsus, izmanto tikai tādas šķirnes, kas neizzied vasarā, garās dienas periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!