Foto: Privātais arhīvs
Kad smiltsērkšķu ogas ir gatavības pilnbriedā, pabraukt garām Platones "Zeltlejām", neuzmetot aci oranžajam paklājam, ir teju neiespējami. Lai gan pirmie stādiņi zemē ielikti vien 2016. gadā, jau šobrīd apstrādātās zemes platība pieaugusi teju četras reizes, tādējādi kļūstot par vienu no lielākajiem smiltsērkšķu dārziem Latvijā. Oranžo bumbiņu laukos var redzēt ļoti daudz 'Tatjanu'. Nē, nevis sievietes šādā vārdā, bet gan vienīgās dārzā augošās smiltsērkšķu šķirnes pārstāves.

"Zeltlejās" Eduards Vilks saimnieko ar dzīvesbiedri Elīnu. Smiltsērkšķu dārzs ir viņu kopīgais lolojums pēdējo piecu gadu garumā. "Sākām ar 10 hektāriem. 2018. gadā iestādījām vēl 14, bet šogad – vēl 12," atklāj saimnieks. Pirms Eduards nolēma ar visām četrām mesties lauksaimniecības darbos, vīrieti jau labu laiku nav pametusi vēlme diversificēt savu ikdienas nodarbošanos – darbību metālapstrādes uzņēmumā – un sadalīt riskus. Smiltsērkšķu tēma Eduardu esot piesaistījusi pavisam nejauši, uzklikšķinot uz kāda raksta interneta plašumos. "Katram aizkrīt širmītis uz kaut ko savu. Vienam patīk tas, otram tas. Man izvērtās šādi."

Tālākie notikumi pēc "vainīgā" raksta izlasīšanas pielīdzināmi lavīnas efektam – vispirms atrasta audzēšanai piemērota zeme, iepazīti un projektā iesaistīti īstie cilvēki, kas varēja palīdzēt vai padalīties ar kādu noderīgu padomu. "Mums ļoti paveicās, ka zeme ir tepat pie pilsētas. Iepriekšējais zemes īpašnieks devās pensijā, taču nebija neviena, kas pārņemtu viņa saimniecības lietas. Zemi nopirkām ar "Altum" palīdzību."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!