Foto: Publicitātes foto
Nacionālā botāniskā dārza āra ekspozīcijās var baudīt ziemīgus dabas skatus, bet oranžērijā valda mūžīga vasara. Sulīgi nogatavojušies citroni, papaijas, eksotiski uzziedējusi agave, aloje un citi ne mazāk uzmanības piesaistoši augi tieši šajā sezonā atrāda savu daili.

Šobrīd sukulentu zālē pēc 12 gadiem ir uzziedējusi agave (Agave braceana), izveidojot vismaz sešas reizes garāku ziednesi par paša auga augstumu, pastāstīja Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne. Uz šo momentu ziedi vēl neplaukst, bet plaukšana sāksies no ziedneša apakšas virzienā uz augšu. Pēc noziedēšanas lapu rozete iet bojā.

Sukulentu zālē var atrast arī aloji (Aloe dolomitica), kuru milzīgā lapu rozete katru gadu galotnes tuvumā attīsta fantastisku zarotu ziednesi ar bezgala daudz ziediem. Turpat izteiksmīgs Japānas augs Pittospora tobira priecēs ar krēmkrāsas, smaržīgiem ziedu čemuriem.

Tropu zālē var apskatīt papaiju (Papya carica), kas audzēta no sēklas, gada laikā izaugusi pāris metru garumā un attīstījusi ziedus. Oranžērijas apstākļos nogatavojas aromātiski un ēdami papaijas augļi. Arī dekoratīvais ananass (Ananas comosus) 'Variegatus' ir ievērības cienīgs, kurš selekcijas ceļā izveidots audzēšanai telpās. Krāsainā lapu rozete, pie ļoti bagātīgas gaismas, uzzied piektajā vai sestajā gadā, attīstot augli, kuru var ēst.

Foto: Publicitātes foto

Oranžērijas siltajos subtropos aug citrons (Citrus limon), kurš bez pārtraukuma, ja vien ziemas mēnešos pietiek gaismas, attīsta ziedpumpurus, ziedina ziedus, ierieš un nogatavina garšīgus citronus. Šobrīd vienlaicīgi uz auga var ieraudzīt gan ziedus, gan augļus dažādās attīstības stadijās, doties uz oranžēriju vilina tās pārzine. Šajā zālē varēs apskatīt arī strelīciju (Strelitzia reginae) ziedēšanas kulmināciju. Vasaras mēnešos šiem majestātiskajiem ziediem ir atpūtas laiks, kad samazina laistīšanu un novieto vēsākās telpās. Un orhidejas – cimbīdijas (Cymbidium sp.), kurām liela daļu šķirņu uzzied tieši ziemas laikā. Augu ziediem vajadzīgs teicams apgaismojums un speciāla orhidejām paredzēta augsne. Ziednesis ar ziediem zied vairākus mēnešus. Savukārt fikuss (Ficus triangularis) ieinteresēs ar netradicionāliem ziediem, kas augam vairāk atgādina mazus augļus. Jo fikusiem raksturīga tā saucamā iekšējā ziedēšana, kur apputeksnēšanās un sēklu veidošanās notiek augļa iekšpusē.

Vēsajā subtropu zālē atrodas krāšņā magnolija (Magnolia grandiflora) 'Nigra' – šīs šķirnes magnolijas krūmam nepieciešams daudz gaismas un vēsa telpa, lai tas vēl bezlapu stadijā uzziedētu tumši violetsarkanbrūniem ziediem. Pēc noziedēšanas augs skaisti salapos.

Oranžērija atvērta katru dienu, izņemot pirmdienas un otrdienas, no pulksten 9 līdz 18.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!