Foto: DELFI

Slava par Vastemeisas ciemā esošo Kaevandi saimniecības daiļdārzu ir ne tikai izpletusies aiz ciema robežām un visā Igaunijā, bet arī ārpus valsts. Šeit 2 hektāros saimnieki kārtīgi atvēzējušies, izveidojot iespaidīgu daiļdārzu, kas liek aizrauties elpai – vairāk nekā 250 flokšu šķirņu, vismaz 150 peoniju šķirņu, nemaz nerunājot par 120 hostu šķirnēm un citiem augiem. Un ik gadu to skaits tikai pieaug.

Par dārza pirmsākumiem var dēvēt 1992. gadu, bet tā cītīgi un nopietni daiļdārzs tiek veidots pēdējos 10 gadus. Saimniecei Anu Nurmsalu sākumā dārza labiekārtošana bijusi vien hobija līmenī, bet laika gaitā šī aizraušanās tikai augusi plašumā. Tagad dārzs ir kļuvis par neatņemamu saimniecības daļu, kas pulcē interesentus no malu malām. Pie daiļdārza saimniekiem var iegādāties pašu lolotus stādus, jūnijā dārzā iespējams baudīt peoniju izstādi, kad peonijas zied kā krāšņas kupenas, kā arī var doties ekskursijās saimnieces pavadībā, jo saimnieki runā ne tikai igauņu valodā, bet pārvalda arī krievu valodu. Kā izrādās, dārza lološana nav vienīgā ģimenes aizraušanās – viņi ir zemnieki, kas savā saimniecībā audzē labību.

Ģimenes darbošanās un skaistā saimniecība atzinīgi novērtēta valstiskā līmenī, jo pērn ģimene saņēmusi Igaunijas prezidenta balvu "Skaistākā Igaunijas sēta", turklāt arī pati prezidente paviesojusies daiļdārzā. Savukārt 2010. gadā Kaevandi saimniecība atzīta par skaistāko ražojošo audzētāju saimniecību Sūre-Jāni apkaimē.

Foto: Dārza pērles /gardenpearls.eu/Gita Memmena
"Mīlestība pret augiem man jau ir no bērnības," uzsver daiļdārza saimniece.


Skaistais dārzs atrodas ainaviskā vietā māja ir uzkalniņā, bet puķu dobes izveidotas pa visu teritoriju, netālu no mājas ir dīķis, kurā vardes iepriecina ar koncertiem, ik pa laikam čivina putni, bet ēnu spēles dārzā rada spēcīgie un senie vītoli. Ienākot dārzā, uzreiz ciemiņiem paveras skats uz saimnieces izloloto dārgumu peoniju dobi, kur vēl pirms gadiem 10 augušas avenes, bet jau 6 gadus šeit ir peoniju stūrītis. Kā atklāj saimniece, tieši peonijas un hostas ir viņas mīļākie augi, tāpēc to dārzā viņai ir ne mazums, turklāt katru gadu dārzam piepulcējas klāt desmitiem jaunu šķirņu. Runājot par savām mīļākajām peoniju šķirnēm, viņa atklāj, ka favorīte ir 'Chocolate soldier'.

Peoniju dobe veidota ar dārza šļūteni, pēc tam ar ķīmiju iznīcinātas nezāles un uzlikta mulča. Tiesa, kā atzīst saimniece, no kļūdām mācās, jo cauri mulčai sākušas spraukties nezāles. Šī iemesla dēļ viņa gan peoniju dobes, gan hostu dobes veido šādi – kartons un mulča pa virsu.

Foto: DELFI
Peoniju krāšņuma baudīšanai dobē ir atvēlēta vieta arī krēsliņiem. Jūnijā šeit ir pasakains skats, jo peonijas raisa ziedus viena pēc otras, priecējot ar ziedu izmēriem, kas nereti ir pat šķīvja lielumā vai kā bumbas!


Savukārt blakus peoniju dobei ir stādu laukums, kur uz melnā seguma sarindoti augi, kas gaida savus pircējus. Vasarā stādu laukuma augi atraisa ziedus, radot sajūtu, ka tā ir vēl viena puķu dobe. Kā izrādās, stādus sava dārza dobēm ģimene pērk ne tikai Igaunijā un sūta no Francijas vai Nīderlandes, bet dodas arī uz Latviju. Ģimene izceļ kolekcijas dārzu "Madaras", kā arī allaž iespaidīgo Stādu parādi. "Stādu jaunumus Igaunijā ir grūti atrast," tā saimniece.

Foto: DELFI
Iespaidīgā hostu dobe (skat.arī titulbildē), kas izveidota kā līgana upe. Starp citu no saimnieces var aizlienēt lielisku ideju savām dobēm! Apmalītes ir veidotas no līkiem zariem, kas laika gaitā jau tikuši pie zaļām sūnu cepurītēm.


Nedaudz tālāk skatam paveram ne mazāk iespaidīga hostu kolekcija, kas pārsteidz ne tikai ar izmēriem, bet arī lapu krāšņumu. Katrai hostai klāt ir arī birka, kas noder ne tikai pašiem dārza saimniekiem, jo, piekritīsiet, 120 hostu šķirņu nosaukumus atcerēties nav nemaz tik viegli, bet birkas noder arī apmeklētājiem, jo tie var piefiksēt šķirni, kas atstājusi vislielāko iespaidu.

Foto: DELFI
"Kad jāparādās veterinārārstam, tad kaķis pazūd bez vēsts, izčab, bet, kad žurnālistiem – uzreiz pozē," tā par savu mājas mīluli smejas saimniece, kura jau vairākas reizes ir ievērojusi, ka kaķis īpaši mīl žurnālistus.

Hostu un peoniju dobes nav vienīgās visā dārzā, jo vēl jau ir arī flokšu kolekcija, nostalģiskā augu dobe, kas izveidota pie mājas, kā arī dāvanu dobe, rododendri un citi augi. Kā atklāj saimniece, rododendri nereti dārzā ir gluži vai deserts briežiem. Nostalģiskajā augu dobē saimniecei aug dārzu klasika – lauztā sirds, delfīnijas un citi augi, savukārt dāvanu dobes iemītnieki ir tie augi, kuri vēl dārzā īsti nav atraduši savu vietu.

Foto: Dārza pērles /gardenpearls.eu/Gita Memmena

Anu tagad ar smaidu atminas diskusijas ar vīru par augu iegādi, kad viņš pukstējis par augu daudzumu, bet Anu viņam teikusi: tev taču arī ir visādas lietas, tu jau arī pērc! Tagad viņš ir tas, kurš pat zvana un viņai prasa: vai tev jau ir šāds floksis?

Reiz skaistā daiļdārza saimniecei par savu dārzu radušās pamatīgas pārdomas. Pēc ciemošanās Palusalu dārzā, kas iekārtots angļu stilā, viņa vīru saukusi ar buldozeru, lai tas visu nolīdzina līdz ar zemi. Par laimi, vīrs sievas lūgumam nepaklausījis. "Pagāja laiks, kad es pieņēmu savu dārzu," papildina Anu, "tikai tad, kad esi to pieņēmis, tikai tad vari to pielikt klāt citiem dārziem un salīdzināt."


Foto ieskats ainaviskajā dārzā:

"Tavs Dārzs" Kaevandi saimniecības daiļdārzā šī gada jūnijā ciemojās Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta "Dārza pērles" ("Garden Pearls") ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt dārzu tūrisma attīstību Latvijā un Igaunijā, kā arī popularizēt Latviju un Igauniju kā vienotu dārzu tūrisma galamērķi. Projekts apvieno 76 krāšņus dārzus Latvijā un Igaunijā – ne tikai iespaidīgus kolekcijas dārzus, daiļdārzus, bet arī vēsturisko muižu parkus, dendroparkus, stādaudzētavas un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!