Foto: DELFI

Netālu no Pērnavas ir īsta ārstniecisko augu paradīze, kuru sauc "Tamme Talu". Šeit aug vairāk nekā 500 augu – sākot ar mums zināmiem ārstniecības augiem līdz pat indīgajiem augiem, no kuriem labāk turēties pa gabalu.

Dārza izveides pirmsākumi meklējami 2008. gadā, bet, gadiem ritot, tas ir tikai audzis plašumā. Nu tas ir kļuvis par vienu no lielākajiem ārstniecības augu dārziem Igaunijā. Dārzs ir sadalīts divās daļās ēdamie un medicīniskie augi, kā arī indīgie augi. Kā stāsta pati saimniece, viņa atļauj apmeklētājiem augus pataustīt, lai ne tikai sajustu to smaržu, bet arī lapu dažādību. Izņēmums, protams, ir indīgie augi, kurus viņas dārzā jāvēro tikai ar acīm.

Īpašumā ir atvēlēta speciāla ēka ārstniecības augu pārstrādei, kā arī tajā ierīkots veikaliņš, kurā var nopirkt dažādus gardumus kārdinošus ievārījumus, aromātiskas tējas un ne tikai. Tāpat dārzā ir ierīkots stūrītis, kur var iegādāties dažādus ārstniecības augus, nemaz nerunājot par vasaras kafejnīcu, kurā baudīt tēju vai kafiju.

Foto: DELFI

Saimniece parūpējusies arī par citiem atpūtas stūrīšiem dārzā, jo starp aromātiskajām augu dobēm ir novietoti koka soliņi, kas kalpo arī kā labs statīvs augiem spaiņos vai podos.

Foto: DELFI

Saimniece izveidojusi glītas dobes, kuru malas ir apliktas ar apaļkokiem, savukārt taciņās ir ieklāta mulča, kas staigāšanu padara patīkamu. Katrs augs dārzā ir ticis arī pie savas birkas atpazīšanas zīmes. Uz tās atzīmēts, vai šis augs ir lietojams uzturā, vai tas ir aromātisks, priecē ar ziediem u.c.

Foto: DELFI
Salvija 'Day Glow' - ne tikai krāšņi izskatās, bet smaržo pēc upenēm!

Runājot par konkrētiem augiem viņas dārzā, viens no viņas lepnumiem ir piparmētru kolekcija kopumā dārza saimniecei ir ap 50 dažādām piparmētrām. Tās gaumīgi sastādītas spaiņos, kas ir tikai pluss, jo spaiņus var pārvietot no vienas vietas uz otru, turklāt šādi var ierobežot arī augu plešanos plašumā, jo, kā zināms, piparmētrām ļoti patīk izplesties. Saimniece atklāj, ka viņa pati ievāc augu sēklas, kā arī mīl eksperimentēt ar tiem, lai saprastu, kas viņiem vislabāk dārzā patīk.

Foto: DELFI

Kā dārza "odziņu" var minēt labo kukaiņu viesnīcas, kas saliktas uz žogiem. Tie ir māla podi, kuru apakšā mīt dažādi labie kukaiņi, kas ir palīgi dārza darbos.

Foto: DELFI

Viens no jaunumiem viņas dārzā ir teritorija pie privātmājas, jo tur ierīkots dārzs angļu stilā.

Foto: DELFI

Saimniece pērnā gada pavasarī paviesojās Apvienotajā Karalistē, iedvesmojās no skaistajiem dārziem tur, kā rezultātā arī savās mājās īstenoja sapni par dārzu angļu stilā. Tajā ir ne tikai krāšņi ziedi, kas sastādīti spaiņos vai māla podos, bet arī dobes, kurās aug lociņi un kartupeļi.

Foto: DELFI

Galerijā zemāk vari ne tikai palūkot ārstniecības augu dārzu, bet arī pašpikot kādas idejas savam dārzam!

Plašāku informāciju par dārzu un tā piedāvāto produkciju var izlasīt "Tamme Talu" mājaslapā.

"Tavs Dārzs" ārstniecības augu dārzā "Tamme Talu" jūnijā ciemojās Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta "Dārza pērles" ("Garden Pearls") ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt dārzu tūrisma attīstību Latvijā un Igaunijā, kā arī popularizēt Latviju un Igauniju kā vienotu dārzu tūrisma galamērķi. Projekts apvieno 76 krāšņus dārzus Latvijā un Igaunijā – ne tikai iespaidīgus kolekcijas dārzus, daiļdārzus, bet arī vēsturisko muižu parkus, dendroparkus, stādaudzētavas un citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!