Foto: Publicitātes foto
Ierasts lielajās siltumnīcās redzēt audzējam ko vienu, piemēram, tomātus vai gurķus, taču iespaidīgajās Getliņu siltumnīcās pateicīgais klimats izmantots vēl pilnvērtīgāk, papildu dārzeņiem audzējot arī dārza puķes.

Kā ''Tavs Dārzs'' pastāstīja ''Getliņi EKO'' agronoms Guntars Strauts, ziedi šeit tiek audzēti jau kopš 2012. gada. Darbs pie stādu audzēšanas sākas ļoti laicīgi, lai pirmie ziedi būtu pieejami pašu veikalā jau uz Mātes dienu, maija sākumā.

Interesanti, vai ziedu klātbūtne kā saistīta ar labākas ražas iegūšanu tomātiem vai gurķiem? Agronoms stāsta, ka tam nav vis nekāda ar dārzkopību saistīta pamatojuma. Ziedi ne palīdz, ne traucē tomātiem vai gurķiem, un otrādi. Izrādās, nekur citur siltumnīcās, kur Getliņu agronoms ir interesējies un pētījis, šādas prakses nav. Audzēt ziedus vairāk bijusi racionāla izvēle, jo siltumnīcu galvenā eja ir plata un gara, tāpat arī ir gana daudz vietas ejas augšā, tāpēc gribējies izmantot pēc iespējas pilnvērtīgāk šo vietu. ''Tur ir gan daudz gaismas, gan siltuma. Tāpēc bija skaidrs, ka jāizvēlas kaut kas, ko var audzēt iekārtos podiņos. Sākumā mēģinājām zemenes, bet tās tomēr neiedzīvojās siltumnīcā, bet ziedi aug lieliski.''

Ziedu stādus pasūta Holandē, kas tiek atsūtīti kasetēs (šālītēs) kā jaunstādi, kas ir aptuveni 3 cm lieli. Katrā kasetē ir 124 jaunstādi, kurus siltumnīcā sadala pa podiem. Agronoms katru gadu eksperimentē ar dažādām šķirnēm un krāsām. ''Pasūtām tādas sugas, kas ir piemērotas lielajiem, iekaramajiem podiem, jo aug kuplas, stīdzē un rada lielu ziedu apjomu.''

Audzētāji atklāj, ka pirmos stādus katru gadu iestāda sestajā nedēļā (februāra pirmā puse), un ap Mātes dienu tie jau ir nopērkami. Protams, šajā laikā Latvijā laika apstākļi ir dažādi un neprognozējami, tāpēc ieguvēji ir tie pircēji, kuriem, pērkot agros ziedus, ir iespēja tos aukstās dienās un naktīs ielikt savā siltumnīcā vai vienkārši siltumā. Lielākais ziedu skaits ir maija otrā pusē, bet ap Līgo svētkiem ziedu tirgošanas sezonu tiek noslēgta.

Šogad kopumā iestādīti 850 stādi – 700 podiņi ir ar mandevillām. Tās būs gan sarkanas, gan dažādos rozā toņos. Podiņos sparīgi aug arī kalibrahojas. Pateicīgajos apstākļos augušie stādi pārdošanā nonāk pašu veikalā, poligona teritorijā, kur zinātāji jau laicīgi steidz iegādāties agronoma aprūpētos augus.

Foto no siltumnīcas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!