Foto: Lauma Ķeire
Lai arī Palmu māja gaida rekonstrukciju, palmas un citi tropu un subtropu kolekcijas augi aug, plaukst, briedina augļus arī aiz pašlaik slēgtajām durvīm, "Facebook" kontā ziņo Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs.

LU Botāniskā dārza Tropu mājā aug 12 antūriju sugas, bet kopumā antūriju ģintī ir ap 500 sugu, kas izplatītas Dienvidamerikas un Centrālamerikas tropiskajos lietusmežos, kur daļa sugu aug kā epifīti: uz kokiem, to dobumos un citās piemērotās vietās.

Foto: Lauma Ķeire
Kāpelējošā antūrija

Foto: Lauma Ķeire
Kāpelējošās antūrijas augļi

Tulkojot ģints Anthurium zinātnisko nosaukumu grieķiski, anthos nozīmē "zieds" un oura – "aste". Šiem kallu dzimtas augiem ziedi ir ļoti sīki, sakārtoti vālītē, tās pamatni ietver sarkana, oranža, sārta, balta vai raiba ādaina seglapa. Atsevišķām sugām seglapa ir maza un bāli zaļa.

Foto: Lauma Ķeire

Augļi ir sulīgas ogas, kas mēdz būt dažādās krāsās un saturēt divas un vairāk sēklu.

Foto: Lauma Ķeire

Neparasta ir Bakera antūrija (A. bakeri), kurai visu gadu nepārtraukti attīstās jauni ziedkāti, tādēļ augam vienlaikus var redzēt gan pumpurus, gan izplaukušus ziedus, gan arī koši sarkanus augļus. Notiekot pašizsējai, turpat podā pie cera redzami jaunie sējeņi, jo sēklas sadīgst divu līdz četru nedēļu laikā.

Foto: Lauma Ķeire
Bakera antūrija. Vienlaikus var redzēt gan pumpurus, gan izplaukušus ziedus, gan arī koši sarkanus augļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!