Foto: Shutterstock
Alveja jeb aloje ir viens no augiem, kas rotā palodzi teju katrā mājoklī. Tā ne vien ir ārkārtīgi skaista, bet arīdzan īsts superaugs mājas aptieciņā. Auga dziedējošā daļa ir šķidra, caurspīdīga želeja, kuru var izspiest vai nokasīt no lapas iekšējās daļas. Tā palīdz dažādu ādas vai gļotādas bojājumu reizēs, dziedē brūces un mazina sāpes.

Aloje ir krūmveida vai kokveida augs. Telpās var audzēt dažādas alojes, piemēram, kokveida aloji (Aloe arborescens), savvaļas aloji (Aloe ferox), Marlotha aloji (Aloe marlothii), Traska aloje (Aloe thraskii) un citas, savā "Facebook" kontā dalās Nacionālais botāniskais dārzs, kurā tieši pašlaik aplūkojama Baltijā lielākās aloju kolekcijas ziedēšana. Botāniskā dārza speciālisti arīdzan ieskicē galvenos priekšnoteikumus, kuri jāievēro, lai telpaugs tavās mājās justos labi:

  • Gaisma! Telpaugam jānodrošina svaigs gaiss un bagātīga gaisma, lai alojes katru gadu ziedētu.
  • Augsne! Alojēm patīk trūdvielām nabadzīgs, skābs līdz neitrālas reakcijas, pasmags, ūdens un gaisa caurlaidīgs substrāts. Piemēram, velēnu zeme, rupja grants un neitralizēta kūdra (1:1:0,5).
  • Ūdens! Laistīšanas biežums un daudzums atkarīgs no telpas temperatūras. Aplaista tā, lai ūdens iztek cauri un sakrājas uz paliktņa, lieko ūdeni pēc pāris stundām izlej. Laista tikai tad, kad augsnes virskārta ir sausa vismaz pāris centimetrus dziļi. Laistāmajam ūdenim jābūt mīkstam un pāris grādus siltākam par gaisa temperatūru.

Savukārt, kas ir lielākā kļūda alojes audzēšanā? Pārlaistīšana un pārmēslošana! Šos darbiņus veic ar mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!