Foto: LU Botāniskais dārzs

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā no 17. līdz 27. septembrim notiek izstāde "Sukulenti – dzīvie akmeņi", kurā var aplūkot ne tikai dzīvos akmeņus jeb litopšus, bet arī kaktusus un citus sukulentos augus, "Tavs Dārzs" informēja LU Botāniskā dārza pārstāve Dainuvīte Roginska.

Izstādē savus lolojumus sarūpējuši Kaktusu un citu sukulentu biedrības kolekcionāri. Turklāt, kā norādīja Roginska, apmeklētājiem izstādes laikā būs iespējams nelielos daudzumos iegādāties Kaktusu un citu sukulentu biedrības speciālistu audzētos augus, kā arī konsultēties par augu kopšanu.

Pusdienziežu dzimtai piederošie litopši jeb dzīvie akmeņi ir pieskaitāmi sukulentajiem augiem. Dabā šie augi lielākoties ir sastopami Dienvidāfrikā. Tikai daži aug arī Austrālijā, Jaunzēlandē, Vidusjūras reģionā, Madagaskarā un Arābijas pussalā. Litopši miljonu gadu laikā ir pielāgojušies Dienvidāfrikas Karru reģiona tuksnešainā un kalnainā apgabala raksturīgajiem apstākļiem: sausumam, tiešiem saules stariem, karstumam, sāļai augsnei un tam, ka bieži vien vējš, dzenājot smiltis, apber ar tām augus. Kā skaistos litopšus audzēt un kopt, lasi šeit.

Izstādi var aplūkot LU Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā. Plašāku informāciju par LU Botāniskā dārza darba laiku, kā arī biļešu cenām vari lūkot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!