Foto: Krišjānis Libauers
Aprīlī Pārdaugavā ziedus raisījušas ne tikai krāšņās sakuras, bet arī magnolijas, kas Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā pašlaik zied kā lielas un baltas kupenas.

LU Botāniskajā dārzā ir lielākā magnoliju kolekcija Latvijā – brīvdabas ekspozīcijā ir 17 dažādas sugas un šķirnes. Ziedošo koku vecums sasniedz gandrīz 60 gadus. Magnolijas LU Botāniskajā dārzā katru gadu plaukst pakāpeniski, proti, vispirms zied Lēbnera magnolija (Magnolia x loebneri), bet pēc tam arī pārējās. Magnoliju ziedēšana LU Botāniskajā dārzā būs vērojama līdz maija sākumam.

Magnoliju dzimtas koki dabā aug Dienvidāzijā un Ziemeļamerikā, galvenokārt tropu un subtropu joslā, bet izturīgāko sugu un šķirņu kokus var aplūkot arī LU Botāniskajā dārzā. Liela magnoliju sugu dažādība ir Ķīnas kalnu apvidos un Japānā. Tieši no šī apvidus dārza kolekcijā aug tikai pašas salcietīgākās sugas, kas uzzied pirms lapu plaukšanas aprīļa beigās, "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve Dainuvīte Roginska. Savukārt magnolijas, kas aug Ziemeļu un Vidusamerikā, zied jūnija sākumā, kad tām jau ir izplaukušas lapas.

Kā stādīt un audzēt magnoliju savā dārzā, lūko padomus šeit.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ārkārtējās situācijas dēļ publiskai apskatei slēgtas LU Botāniskā dārza augu mājas, kā arī Nacionālā botāniskā dārza oranžērija, bet apmeklētāji joprojām var baudīt āra ekspozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!