Foto: Privātais arhīvs
Vieni no Ziemassvētku vēstnešiem ir arī košās puansetijas, kas tiek sauktas arī par Ziemassvētku zvaigznēm. Cēsu pusē – stādaudzētavā "Kliģeni" – ik gadu siltumnīcas pārvēršas puansetiju jūrā, un arī šis gads nav izņēmums.

Vēl oktobrī siltumnīcas daiļoja krizantēmu košās gubas, bet tagad kārta ir pienākusi puansetijām. Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja zemnieku saimniecības "Kliģeni" siltumnīcas vadītāja Inese Raubiško-Reķe, šogad siltumnīcās izloloti 5 tūkstoši podiņi ar skaistajām Ziemassvētku vēstnesēm.

Lai gan šķiet, ka augs ir tikai klasiski sarkanā krāsā, tā nebūt nav! Izrādās, ka puansetijas var iegādāties arī baltā, rozā krāsā, raibā (baltas un sarkanā sajaukums), kā arī citās. "Klienti vairāk izvēlas tradicionālo – sarkano puansetiju, bet liela interese ir arī par baltajām puansetijām," atklāja "Kliģeni" pārstāve. Bez puansetijām vēl siltumnīcās pašlaik aug hiacintes, košās prīmulas, kalocefāle, kā arī dažādi augu komplekti, proti, vienā podiņā sastādīti vairāki augi.

Kas jāņem vērā, ja vēlies lolot puansetiju? Lūk, ko savulaik "Tavs Dārzs" ieteica Raubiško-Reķe:

  • Jau tirdzniecības vietā jāpievērš uzmanība auga izskatam. Jāskatās, lai tas būtu veselīgs, jo augs veikalos un noliktavās nereti ir apmuļļāts;
  • Puansetijas nepacieš pārnešanu, pat -8 grādi pēc Celsija tam var būt liktenīgi. Šī iemesla dēļ augu vēlams ietīt papīrā, lai tas ceļā uz mājām neapsaltu;
  • Puansetijas ir cimperlīgas, tās nevajag ne pārlaistīt, ne nokaltēt;
  • Puansetijām nepatīk caurvējš, jo tā ietekmē augam sāk birt nost lapas. Ziemassvētku zvaigznes nevajadzētu turēt caurvējā un pie logiem;
  • Pārlieku lielas laistīšanas dēļ augam var uzmesties puve. Ja tā ir skārusi augu, tad tas parasti iet bojā;
  • Tā kā katram pircējam mājoklī ir atšķirīgāks klimats nekā siltumnīcās, tad puansetiju audzēšana ir laimes spēle – augam patiks vai nepatiks jaunajās telpās. +15 līdz +16 grādu temperatūra telpās puansetijām ir krietni par aukstu, jo augs ir siltummīlis, tāpēc labāk, ja temperatūra ir virs +17 grādiem pēc Celsija un vairāk.
  • Portāls "Tavs Dārzs" arī atgādina, ka puansetiju baltā piensula ir indīga, tāpēc auga kopšanā ir jāievēro piesardzība.

Lūk, kā siltumnīcas izskatījās pirms gada:

Savukārt šeit vari lasīt citus rakstus par košajām Ziemassvētku zvaigznēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!