Foto: Rukšānu ģimenes privātais arhīvs

Gunas un Jāņa Rukšānu saimniecībā Raiskuma pagasta "Jaunrūjās" plēvju siltumnīcās ik pavasari valda košs krāsu sprādziens, jo tajās savus ziedus raisa pasaulē lielākā krokusu kolekcija, un arī šis gads nav izņēmums. Kā portālam "Tavs Dārzs" stāsta Guna Rukšāne, pašlaik sākusies trakā krokusu ziedēšana.

Portāls "Tavs Dārzs" atgādina, ka sīpolpuķu kolekcionārs Jānis Rukšāns ar dārzkopību un krokusu iepazīšanu nodarbojas jau kopš 12 gadu vecuma. Pavasara sīpolpuķu audzēšana ir kolekcionāra sirdslieta, turklāt tieši viņš ir īpašnieks pasaulē lielākajai krokusu kolekcijai. Viņš izdevis grāmatu ''Krokusu pasaule'', kas bija veltījums Latvijai simtgadē. Šī monogrāfija ir apbalvota ar Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdbalvu – par izciliem sasniegumiem bioloģijā. Kolekcionāra darbs ir novērtēts gan ar Ministru kabineta balvu, gan Atzinības krustu, kā arī ar Triju Zvaigžņu ordeni (par ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā). Sīpolpuķu audzētājs pērn arī izdevis jaunu grāmatu "Meklējot apslēptos dārgumus", kurā var lasīt viņa aizraujošos piedzīvojumus jaunu augu meklējumos.

Kā portālam "Tavs Dārzs" atzīmē Guna, pavisam Jāņa kolekcijā šobrīd atrodamas 1700 krokusu dažādības.

Foto: Rukšānu ģimenes privātais arhīvs

"Pirms nedēļas tika noņemts ziemas segums un, tikko drusku uzspīd saule, siltumnīcas gaisu pilda medainais krokusu ziedu aromāts un aci priecē krāšņais ziedu paklājs. Pirmie ziedi jau bija izspraukušies pirms seguma noņemšanas," stāsta Guna.

Foto: Rukšānu ģimenes privātais arhīvs
Crocus gembosii

Vaicāta par jaunumiem, dārzkope norāda, ka pērn Covid-19 dēļ viņi bija spiesti atteikties no piecām ieplānotajām ekspedīcijām, turklāt arī šogad tās ies secen. Taču kā jaunumu viņa min Jāņa izdoto grāmatu "Meklējot apslēptos dārgumus", kas tieši pērn izlolota un izdota. Arī pašai Gunai ir kāds jaunums – drīzumā iznāks viņas jaunā grāmata "Dārza spēks".

"Siltumnīcā ik dienu uzzied jauni un jauni krokusu paraugi, jauni hibrīdi, kas gaida savus apbrīnotājus. Neparastākie ir krustojumi starp zilziedu un dzeltenziedu sugām, arī daži sēklaudži no Vidusāzijas krokusiem. Līdztekus zied arī pavasarī ziedošās vēlziedes un nupat sāk vērties arī sīpolīrisu ziedi," stāsta Guna.

Foto: Rukšānu ģimenes privātais arhīvs
Iris bakeriana alba

Vai šogad "Jaunrūjās" būs arī dārza svētki par godu dažādiem augiem? Pieredzes bagātā dārzkope atbild apstiprinoši. "Par spīti grūtiem laikiem, kā savulaik rakstīja Veidenbaums, mēs tomēr plānojam:

  • Krokusu dienas – individuālus apmeklējumus sestdienās un svētdienās, iepriekš piesakoties pa tālruni: 29418440;
  • Peoniju diena – 13. jūnijā;
  • Flokšu diena – 1. augustā."

Neliels foto ieskats skaistajā ziedēšanā:

Lūk, cik košas krokusu upes katru gadu ir Rukšānu ģimenes siltumnīcā!

Foto: Jānis Rukšāns

Savukārt albumā zemāk vari aplūkot vēl citas Jāņa Rukšāna kolekcijas pērles!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!