Foto: Publicitātes foto
Ik gadu Latvijā daudzviet tiek meklētas novadu krāšņākās puķu dobes un ar pārdomu iekārtotas sētas, un 2019. gada vasara nav bijis izņēmums. Šoreiz aicinām ielūkoties konkursa "Vecumnieku novada sakoptākais īpašums 2019" pieteiktajos sešos īpašumos.

Novada skaistākos pagalmus un sētas komisija iepazina un vērtēja 11. jūlijā. Četri no sešiem īpašumiem atradās Stelpē un pa vienam Vecumniekos un Kurmenē. Šogad konkursa dalībnieku vērtēšana notika trīs kategorijās - Ģimenes mājas ciemu teritorijā, Viensētas pagasta teritorijā un Novada "odziņa".

Komisijas sastāvā bija pieci cilvēki - Vecumnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals, uzņēmējs Valdis Rusiņš, Zemnieku saimniecības "Upescelmiņi" īpašniece Eleonora Maisaka, Vecumnieku novada Domes deputāte Diāna Ruģele un Stelpes kultūras darba organizatore Sandra Neliusa.

Pirmo īpašumu komisija devās vērtēt Vecumnieku pagastā, tur komisiju sagaidīja ļoti aktīva saimniece, kura iepazīstināja ar savu dzimtas īpašumu "Lielpakalni". Īpašums ir sens, māja celta ap 30. gadu vidu, saimniece Vija Barisa māju mantojusi. Darba esot bijis daudz, taču viņa no darba nebaidās. Komisijai tika parādītas gan puķu dobes, gan iekoptās atpūtas vietas. "Tā jau nav īsta lauku māja, ja tajā nezied flokši, kliņģerītes, pīpenītes, dālijas un pujenes," teic mājas saimniece. Viņas hobijs ir dzejas rakstīšana, un iedvesma rakstīt rodas ravējot. Barisas sapnis nākotnē ir izdot savu dzejoļu krājumu.

Foto: Publicitātes foto

Tālākais ceļš komisiju veda uz Stelpes pagastu, kur Gita Priede un Gunārs Homčenko konkursā bija pieteikuši savus līdzās esošos īpašumus "Līvi" un "Liepas". Komisija īpašumus vērtēja atsevišķi, taču saimniekiem blakus esošo īpašumu sakopšana un uzturēšana ir ikdiena. Apkārt tiem ir lielas zemes platības, kur tiek audzēti kvieši, mieži un griķi. Saimnieks atminējies kādu stāstu, kad pie viņiem iemaldījušies ārzemnieku riteņbraucēji, kuri prasījuši atļauju teritorijā uzsliet teltis. Kā jau sirsnīgi saimnieki, viņi atļāvušu un vērojuši, kā ārzemnieki priecājas pa apkārt esošo skaistumu. Tieši tas esot motivators lielajam darbam.

Foto: Publicitātes foto

Tā kā šogad dalībnieki visaktīvākie bija tieši Stelpes pagastā, tad nākamo īpašumu komisija devās vērtēt Upes ielā 13, tur žūriju uzņēma angļu pāris Rodžers un Valērija Hazeldeni. Arī šajā mājā, tāpat kā iepriekšējās, komisija vienojās vienā spēcīgā latviešu tautas dziesmā. Saimnieki komisijai bija sagatavojuši prezentāciju, kā izskatījās 2008. gadā, kad viņi tikko bija pārvākušies un kā, ritot laikam, tika iekārtota apkārtne. Šajās mājās žūriju piesaistīja interesantas lietas, piemēram, putnu būris, kas izveidots no zābaka, vai arī augšpēdus augošie tomāti. Saimniece smejot tik piebilda, ka viņa ir tā, kurai rodas idejas, bet Rodžers ir tas, kurš izdara darbu.

Foto: Publicitātes foto

Pēdējais apskates īpašums Stelpes pagastā bija lauku viensēta "Zemītes", kur saimniece Ināra Pūpola iepazīstināja gan ar iekopto apkārtni, gan ar spožām nākotnes idejām. Saimniece labi zina, kur tuvākajā piecgadē vēlas savu tējas namiņu, kur tiks stādītas lavandas. "Man pašai patīk plānot un īstenot savas idejas," teikusi saimniece. Saimniece priecīgi atzinusi, ka viss, kas paveikts, ir mazmeitas dēļ. Viņa novērojusi, ka arī apkārtējie kaimiņi ir sarosījušies savu māju iekārtošanā: "Tiklīdz viens iesāk, tā pārējiem ar pielīp!".

Foto: Publicitātes foto

Pēdējais apskatītais īpašums atrodas Kurmenes pagastā. Mājas "Junišāres - 2" konkursam pieteica Aivalda Berga sieva Ingrīda, taču viņa bija devusies ceļojumā, tāpēc ar īpašuma apkārtni iepazīstināja mājas saimnieks. Viņš stāstīja, ka uz namu dzīvot pārcēlušies 1996. gadā, māja esot būvēta mežstrādniekiem 1957. gadā. Īpašnieks atzinis, ka joprojām, iekārtojot apkārtni, zemē var atrasts atkritumus. Māja atrodas meža ielokā, kas katram komisijas loceklim uzbūra kādu ainu par "mūžīgo ceļu uz mājām".

Foto: Publicitātes foto

Konkursa dalībnieku godināšana un uzvarētāju apbalvošana notiks svinīgā pasākumā rudenī, uz kuru tiks aicināti visi konkursa dalībnieki. Konkursa uzvarētāji saņems balvas katrā nominācijā, konkursa rīkotāju balvu (Novada "odziņa"), kā arī konkursa dalībniekiem tiks organizēta vienas dienas pieredzes ekskursija uz citu novadu sakoptākajām sētām vai pagastiem.

Ar sakoptākajiem īpašumiem 2018. gadā no 16 Latvijas novadiem vari iepazīties šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!