Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānas valdība atcēlusi tradicionālos ķiršu ziedēšanas svētkus, jo premjerministrs Sindzo Abe tiek kritizēts par to, ka uz šiem svētkiem ielūdzis pārāk daudz savu atbalstītāju, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Japānas ķiršu ziedēšanas svētki notiek jau kopš 1952. gada aprīļa, un katru gadu šis pasākums izpelnās lielu ievērību visā pasaulē. Zem rozīgajiem ķiršu kokiem valdības pārstāvji godina cilvēkus par viņu sasniegumiem. Tāpat zem ķiršu kokiem sanākušie rīko piknikus, savukārt citi skaistumu bauda no laivām, pieairējoties ļoti tuvu klāt ziedošo koku kupenām. Šeit var aplūkot krāšņo ķiršu ziedēšanu Japānā.

Nule kā tapis zināms – svētki nākamgad netiks rīkoti. Opozīcijas politiķi kritizējuši premjerministru par savu atbalstītāju aicināšanu, jo viņš no sava vēlēšanu apgabala ielūdzis 850 savus atbalstītājus.

Kā vēsta medijs, šis pasākums no valdības budžeta izmaksā 55 miljonus jenu (aptuveni 459 000 eiro). Ik gadu lūgto viesu skaits aug, turklāt aug arī tēriņi par pasākuma budžetu. Valdības pārstāvis Josihide Suga skaidroja, ka valdība ir izvērtējusi savas iespējas un nolēmusi svētkus atcelt. Kā solīja Suga, "valdība precizēs kritērijus viesu uzaicināšanai un padarīs ielūgumu procesu caurskatāmu".

Pagājušajā gadā pasākumā piedalījās 18 tūkstoši viesu, bet pirms Abes nākšanas pie varas 2012. gadā pasākumos piedalījās 7 līdz 10 tūkstoši viesu, atsaucoties uz Japānas ziņu aģentūras "Kyodo News" informāciju, vēsta BBC. Turklāt 2020. gada plānotais pasākuma budžets (57 miljoni jenu) ir teju dubultojies, ja salīdzina ar 2014. gada svētku izmaksām, atsaucoties uz "Kyodo News", vēsta "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!