Foto: LU Botāniskais dārzs
Īsts krāsu "sprādziens" pašlaik ir Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā, kur sākusi ziedēt krāšņā un iespaidīgā dāliju kolekcija.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe, tieši dāliju skaistā kolekcija šķirņu un sugu skaita ziņā LU Botāniskā dārzā ir viena no bagātīgākajām, jo tajā var aplūkot vairāk nekā 250 dažādas dāliju sugas un šķirnes. Šo kolekciju 20. gadsimta 40. gados sāka veidot dārznieks Ernests Palcers. LU Botāniskā dārza pārstāve stāsta, ka dāliju sektorā viņš nostrādāja vairāk nekā 40 gadu. Turklāt – viņa vārdā nosaukta arī viena no balti ziedošajām dāliju šķirnēm 'Ernests Palcers'.

Dāliju kolekcijā var aplūkot ne tikai Latvijā selekcionētas dāliju šķirnes, bet arī dālijas, kuras izlolotas ASV, Kanādā, Japānā, Krievijā, Eiropā un citviet. Kā atzīmē Reķe, darbs pie dāliju ekspozīcijas veidošanas nepārtraukti turpinās, un kolekcija apmeklētājus katru gadu sagaida mazliet citā veidolā. Piemēram, šogad dāliju kolekcija ir pārvietota uz jaunu atrašanās vietu – tā ir apskatāma pļavā aiz Tauriņu mājas.

Dālijas savvaļā ir sastopamas Centrālamerikā, bet Eiropā dālijas kā krāšņumaugs ievestas tikai 18. gadsimta beigās. Atsaucoties uz literatūras avotiem, LU Botāniskā dārza pārstāve sniedz ieskatu vēstures lapās, proti, pirmā dālija Eiropā uzziedējusi 1789. gadā Madrides Botāniskajā dārzā no gumiem, ko dārzam uzdāvināja Mehiko Botāniskais dārzs. Dālijas laika gaitā ir kļuvušas par ļoti iecienītiem augiem dārzos, kā rezultātā oficiālo dāliju šķirņu skaits pārsniedzis jau 57 tūkstošus, atklāj Reķe. Viņa arī atzīmē, ka pastāv tikai nedaudz vairāk neka 35 savvaļas dāliju sugas.

Starp citu – arī Nacionālajā botāniskā dārzā pašlaik pilnā sparā zied dālijas, asteres un citi augi. Šeit vari aplūkot NBD krāšņās dobes.

Foto ieskats LU Botāniskā dārza dāliju kolekcijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!