Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā gaidāms īpašs notikums – drīzumā ziedēs iespaidīgā Vēbera agave (Agave weberi), kas jau izspraukusies cauri siltumnīcas jumta lūkai.

LU Botāniskajā dārza pārstāve Agnese Reķe informē, ka pašlaik var vērot auga iespaidīgā ziedkāta attīstību, kas jau sniedzas ārā pa siltumnīcas jumta lūku, bet drīzumā arī gaidāma skaistā ziedēšana, kas ir vienreizējs notikums, jo agaves zied tikai reizi mūžā. "Tavs Dārzs" atgādina, ka 2016. gada jūlijā LU Botāniskajā dārzā pēc 20 gadu gaidīšanas uzziedēja agave.

Kā uzsver Reķe, agaves ziedēšana ir ļoti īpašs notikums vairāku iemeslu dēļ:

  • agaves ziedkāts sasniedz iespaidīgu garumu – līdz pat sešiem metriem;
  • lai Sukulentu siltumnīcā agaves ziedēšana būtu iespējama, siltumnīcas griestos ir ierīkota īpaša lūka;
  • agaves zieds parasti ir vērojams virs siltumnīcas jumta;
  • agave zied tikai reizi mūžā. LU Botāniskā dārza pārstāve atzīmē, ka lapu rozete pēc noziedēšanas iet bojā. Savukārt no lielās agaves rozetes attīstās sāndzinums, kas turpinās augt vecās agaves vietā.

Vēbera agaves dzimtene ir saulainā Meksika. Kā stāsta LU Botāniskā dārza pārstāve, Meksikā augu izmanto praktiskiem mērķiem – no agaves sulas izgatavo tradicionālu alkoholisku dzērienu pulke (pulque), ko izmanto gan dažādās reliģiozās ceremonijās, gan svētkos, savukārt no agaves lapām iegūst šķiedru.

Kad gaidāma agaves ziedēšana? Speciālisti norāda, ka pašlaik nevar prognozēt konkrētu brīdi, kad augs raisīs ziedus, jo ir iestājies vēsāks laiks, kā rezultātā palēninājusies ziedu attīstība. Visticamāk, ka augs raisīs ziedus, kad arī laiks paliks siltāks.

Cik ilgi varēs vērot ziedus? Kā stāsta LU Botāniskā dārza speciālisti parasti ziedus var lūkot pat mēneša garumā, turklāt ziedi ziedkopā plaukst pakāpeniski. Jāņem vērā, ka ziedēšanas ilgumu būtiski ietekmē laikapstākļi – ja laiks ir karsts, augs nozied ātrāk.

Cik gan veca ir LU Botāniskā dārzā augošā agave? Precīzs vecums nav zināms, taču Botāniskā dārza speciālisti lēš, ka tā varētu būt vismaz 25-30 gadus veca. Reķe arī atgādina, ka kopš aprīļa Sukulentu siltumnīca apmeklētājiem bija slēgta labiekārtošanas darbu dēļ, taču tagad siltumnīcas pirmā daļa, kurā apskatāma arī Vēbera agave, atkal ir pieejama.

Augu mīļotājus LU Botāniskais dārzs ciemos gaidīs katru dienu no pulksten 10 līdz 21. Vairāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!