Foto: DELFI

Ik gadu mazpulcēni piedalās dažādos projektos, un arī šogad, sadarbojoties ar zemnieku saimniecību "Ezerkauliņi", viņi sēj un audzē pupiņas, kas rudenī nonāks lielveikalu tīkla "Maxima" plauktos. "Tavs Dārzs" maija izskaņā vēroja, kā čaklie "Daugmales dzirkstelītes" mazpulcēni sēj pupiņas, bet septembra izskaņā aplūkojām izaugušās pupiņas, kuras vējš jau bija krietni papluinījis.

"Tavs Dārzs" jau ziņoja, ka šopavasar 96 kilogrami pupiņu aizceļoja pie 45 mazpulcēniem 15 Latvijas novados. Katram mazpulcēnam tika atvēlēti divi kilogrami ar krūmu pupām 'Borlotto Red Top' un kāršu pupām 'Phaseolus coccineus Spagna bianco', kā arī klāt pupiņām tika pievienota informatīva lapa par pupiņu audzēšanu, kurā detalizēti izklāstīts pupiņu sēšanas attālums, kā arī katras pupiņu šķirnes specifika. Pupiņu audzēšanas projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Arī Lūšu ģimene Daugmalē daļu sava dārza atvēlējuši projektam. Maijā brāļi Oto, Raivo un Rodrigo Lūši vagās rūpīgi sasēja pupiņas, turklāt brāļiem pupiņu sēšanā pievienojās arī brālēns Markus Geks, kurš arī ir "Daugmales dzirkstelītes" dalībnieks. Pērn mazpulcēni ietvaros audzējuši burkānus, bet šogad viņu dārzā aug pupiņas, kas rudenī tiks novāktas, nodotas, bet par ražu viņi saņems naudiņu. Visas vasaras garumā viņi ne tikai sekoja līdzi pupiņu attīstībai, bet arī tās ravēja un gādāja balstus, jo kāršu pupas izaug teju 3 metru garumā.

Foto: DELFI
No kreisās puses ir kāršu pupas 'Phaseolus coccineus Spagna bianco', kas var sasniegt pat trīs metru augstumu, bet blakus tām aug krūmu pupas 'Borlotto Red Top', kas izmēros ir krietni mazākas.

Kā "Tavs Dārzs" atzīst mazpulcēni, sākums nebija viegls, jo kāršu pupiņas un krūmu pupiņas slikti dīgušas. Pirmās izdīgušas krūmu pupiņas. Oto spriež, ka tas tāpēc, ka pupiņas vēlu iesēja – maija beigās, turklāt jūnijs bija gana sauss mēnesis. Vēlāk gan pupiņas saņēmās. Vien septembra spēcīgais vējš kāršu pupiņas nolieca gar zemi.

Foto: DELFI
Kāršu pupiņas joprojām turpina ziedēt. "Pupiņas ir sagāzušās, vēl nav gatavas," noteic Rodrigo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!