Foto: Privātais arhīvs

Ir cilvēki, kuriem ir īsti "zaļie īkšķīši", un viens no tiem ir ‎Andis Persidskis, kurš savās mājās Latvijā audzē dažādus eksotiskus augus, tajā skaitā arī melones. "Tavs Dārzs" apbrīnas vērtā dārziņa īpašnieks pastāsta, kā viņš uz betona loksnēm audzē melones.

"Tavs Dārzs" pirms pieciem gadiem ciemojās pie Anda, kur viņš saimnieko "Nestandarta" dārzā Mangaļsalā. Tur ienākas dažādi eksotiski augļi, tajā skaitā arī arbūzi, melones, indiāņu banāni, nektarīni, persiki un daudz kas cits, kas liek aizrauties elpai, ka eksotiskos augus tomēr var izlolot arī Latvijas klimatiskajos apstākļos. Šeit vari aplūkot un izlasīt plašāk par Andra brīnumaino dārzu.

Andis dažādu meloņu sēklas iegādājas veikalā. Stādiņi aug zem stiklotas nojumes ar polikarbonāta jumtu, tāpēc melones ir pasargātas no laikapstākļu ietekmes. Kā skaidro dārziņa īpašnieks, lietus ietekmē augus, kā rezultātā tiem var uzmesties virsū miltrasa, bet šādi augi ir pasargāti un lietus tiem virsū nelīst. Taujāts par to, vai plēvi varētu izmantot, ja gadījumā cilvēkam nav tādas nojumes, Andis pieļauj, ka tā nospiedīs augu lapas, tāpēc nepieciešams likt kaut ko tādu, kas būtu pusmetru virs augiem.

Foto: Privātais arhīvs
Princips ir pavisam vienkāršs – melones tiek audzētas uz betona plāksnēm, aramzemē. Viena plāksne tiek izņemta un tajā tiek iestādīti divi dažādu šķirņu meloņu stādiņi (katrs uz savu pusi). Plāksnes sakarsē zemi un arī auga saknes, kā rezultātā melones aug griezdamies."Galvenais – akumulēt siltumu, saules enerģiju nodot saknēm," norāda Andis, kurš arī uzsver – tas pats attiecināms arī uz arbūzu audzēšanu. No šādas nojumes Andis teic, ka var iegūt līdz pat 60 melonēm, bet tādā gadījumā nepieciešams retināt stīgas.

Savukārt arbūzus gan nepieciešams audzēt smilšainā augsnē un nelaistīt. Taujāts par to, kāda bijusi smagākā melone, Andis atsūta arī vizuālu pierādījumu – fotogrāfiju, kurā redzams, ka melone sver 2,170 kilogramus (skatīt albumā zemāk). Viņš arī norāda, ka var melones audzēt gar mājas sienu, kur ir karstāks un arī lietus augus skar mazāk.

Foto ieskats Anda dārzā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!