Šonedēļ Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī jau uzziedējis Virdžīnijas sniegpārsliņu koks (Chionanthus virginicus). Līdz šim sniegpārsliņu koka uzplaukšana notika vairākas nedēļas vēlāk, proti - jūnija vidū, Māja&Dārzs vēsta NBD pārstāve Ilze Ķigure.

Savvaļā sniegpārsliņu koks sastopams Ziemeļamerikā, kur var sasniegt pat 10 metru augstumu. Šis augs ir liels retums un sastopams lielākoties tikai kolekciju stādījumos. Latvijas apstākļos tas reti kad pagūst nogatavināt sēklas. Ar spraudeņiem koku pavairot problemātiski, jo auga jaunie dzinumi nobriest ļoti ātri un nedzen saknes, savukārt potēšanu sarežģī piemērotu potcelmu trūkums.

Virdžīnijas sniegpārsliņu koks atbilstību Latvijas klimatiskajiem apstākļiem parādījis ne tikai NBD Salaspilī, bet arī Kalsnavas arborētumā, kur bagātīgi ziedējis arī pēc bargām ziemām.

Botāniskajā dārzā joprojām krāšņi zied rododendru kolekcija, ceriņi, veigelas, spirejas, asinssarkanā zirgkastaņa, pirmos ziedus vēruši arī īrisi un kokveida peonijas.

NBD atvērts katru dienu no pulksten 8 līdz pulksten 20. Dārza oranžērija atvērta no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 8 līdz 17; pirmdienās, svētdienās un svētku dienās slēgta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!