Foto: Privātais ahīvs
Runājot par interjera dizainu, cilvēkus var iedalīt divās lielās grupās. Pirmā grupa ir tie cilvēki, kuri mājoklī vēlas pēc iespējas neitrālākas krāsas: pelēku, baltu, melnu vai dabīgo koka toni. Savukārt otra grupa ir cilvēki, kuri interjera dizaineriem saka frāzi: tikai ne pelēku, tā jau man ir par daudz! Jāatzīst, ka šarms, ko sniedz puķainas tapetes veci rozā krāsā, cakoti aizkari un vintāžas stila lampa apburs arī tos, kuri vienmēr bijuši minimālisma un vienkāršības piekritēji, tomēr priekšmetus un krāsas ir jāmāk ne tikai nopirkt, bet arī kombinēt. Padomos dalās "Smuka Māja" interjera dizainere Sarmīte Eizāne.

Interjera dizainere teic, ka visbiežāk cilvēki izvēlas pēc iespējas neitrālākas krāsas, jo baidās, ka krāsas varētu būt nomācošas un laika gaitā varētu apnikt. Šādā gadījumā Sarmīte iesaka aizdomāties par to, vai tiešām veiktais remonts mājoklim domāts visai dzīvei? "Remonts ar gadiem nolietosies. Jāņem vērā, ka sadzīvē sienas smērēsies, noteikti tiks vietām saskrāpētas vai citādi traumētas. Ja ģimenē aug bērni, tas būs neizbēgami, un pēc kāda laika tās gribēsies atkal pārkrāsot vai mājokli citādi atsvaidzināt. Varbūt, ja sirds alkst pēc krāsām, ir vērts ļaut sev iziet cauri šim periodam. Īpaši to vajadzētu atļaut bērniem, jo bērniem patīk krāsas!"

Raugoties savā praksē, interjera dizainere atzīst, ka jauni cilvēki visbiežāk gan priekšroku dod neitrālām krāsām, īpaši pelēkai, savukārt gados vecāki cilvēki priekšroku dod krāsainiem interjeriem: "Iespējams, pie vainas ir padomju laiki ar savu trūcīgo piedāvājumu. Interjeri bija ļoti vienveidīgi un līdzīgi, krāsas bieži bija nomācošas un neizteiksmīgas, tāpēc tagad šie cilvēki grib redzēt savās mājās košas krāsas un veidot unikālus interjerus."

"Ja uzrunā košas krāsas, tad tām ir jāļaujas, vienlaikus respektējot arī to, ka daudzi no mums izvēlēsies pierasto krāsu paleti, kurā dominēs pelēcīgie un smilškrāsas toņi," teic interjera dizainere. "Tomēr svarīgi atcerēties, ka krāsu izvēlē jāvadās arī pēc telpas pielietojuma. Piemēram, virtuvēs interjera dizainā nav ieteicams izvēlēties aukstos toņus, piemēram, zilos. Labāk izvēlies siltos toņus: oranžu vai salātzaļu, kas radīs daudz omulīgāku sajūtu, un, iespējams, kādam pat uzdzīs apetīti."

Pavediens, kas atrisinās visu mīklu


Ja zini, ka vēlies radīt krāšņu un oriģinālu, krāsām bagātu interjeru, vissvarīgākais priekšnoteikums ir galvenā elementa atrašana. Tās var būt, piemēram, tapetes ar persiku krāsas ziedu druku un zaļām lapiņām. Tālākā interjera iekārtošanā idejas smelies no šīm tapetēm – tātad aksesuārus meklē persiku rozā krāsā un zaļajā lapu tonī. Ja krāsas tiks iedvesmotas no tapetēm, tad, dodoties uz veikalu, sievietēm rokassomiņā būs ne tikai lūpu krāsa un smaržas, bet arī paprāvs tapetes gabals, kuru likt lietā brīžos, kad tiek izvēlēta mēbele, tekstilizstrādājumi vai interjera aksesuāri.

Šāda krāsu gammas "izvilkšana" no kāda konkrēta elementa sniegs saskaņotības sajūtu. Tāpat par galveno elementu var kalpot kāda glezna vai, piemēram, tirkīzzils samta krēsls, no kura tālāk var smelties krāsu buķeti izkristalizējot, kuri toņi lieliski sader ar tirkīzzilo.

Ja ļaujies krāsu spēlei, tad līdz galam

Ja vēlies, lai interjers būtu krāsām izdaiļots, ļaujies tam no sirds. "Griestus nevajadzētu krāsot sniegbaltus, bet ietonēt, ja baltās krāsas ne telpas apdarē, ne mēbelēs un citos aksesuāros nemaz nav," norāda interjera dizainere. Izmantojiet dažādus krāsas toņus un nokrāsas, piemēram, ja sienas daiļo puķainas tapetes, tad aizkarus izvēlies puķu krāsā, bet pāris toņus blāvākus, jo, šādām sienām piekombinējot baltus aizkarus, radīsies iespaids, ka, spēlējoties ar krāsu paleti, tomēr beigu beigās nobijies, izvēli par labu dodot ierastajiem toņiem. Atceries, ka krāsas viena otru papildina, tieši tādējādi radot skaistus un pārdomātus interjerus.

Ar tumšajiem toņiem piebremzē


Daudz vieglāk haosu interjera dizainā ir radīt ar tumši raibajiem toņiem. It īpaši, ja tapetes raksts ir 3D formātā, kas nodrošina optisko ilūziju. Ja esi pārliecināts, ka vēlies telpā integrēt tumšos toņus, Sarmīte Eizāne tomēr iesaka vērsties pie kāda interjera dizainera, lai telpas dizains būtu pārdomāts un tīkams.

Izvēloties tumšos toņus, īpašu uzmanību jāpievērš pareizam apgaismojumam, lai, piemēram, telpā uzlīmējot tapetes ar sulīgas haki krāsas palmu lapām, nepanāktu nomācošas un drūmas telpas iespaidu. Pareizā vietā uzlikts gaismeklis lieliski papildinās akcentēto sienu.

Piliens vintāžas stila


Romantiskais stils, kur izvēli par labu darām puķainiem mežģīņu audumiem piezemētajos toņos, piemēram, veci rozā, ir viena no iespējām izmēģināt savas prasmes interjera pērļu medībās, apmeklējot lietoto preču veikalus un antikvariātus. Sarmīte Eizāne atzīst, ka mēbeļu un dažādu ikdienas priekšmetu medības lietoto preču veikalos ir lielisks veids gan kā pavadīt brīvo laiku, gan kā atrast kaut ko unikālu – tādu, kas rotās tikai tavas un nevienas citas mājas plauktus vai sienas. Ja pie aizkaru stangas karājas aizkari veci rozā tonī, lietoto preču veikalos, iespējams, vari atrast arī traukus šādā tonī.

Protams, ne visi ir gatavi lietot mēbeles un citus interjera aksesuārus, kas iepriekš savus pienākumus godam pildījuši citiem cilvēkiem, tāpēc vispirms kārtīgi jāapdomā, kāda ir tava attieksme attiecībā uz lietotām precēm. Ja saproti, ka lietoti priekšmeti tevī nerada negatīvas emocijas, vari ķerties klāt medībām. Tomēr atceries, lai arī cik skaists krēsls vai galds būtu atrasts, ir uzmanīgi jānovērtē tas, cik ļoti nolietots tas ir. Ja mēbelei nepieciešama restaurācija, izvērtē, vai to varēsi darīt pats, vai arī zini kādu uzņēmumu, kam šo pienākumu uzticēt. Tāpat atceries, ka arī mēbeļu restaurēšana prasīs zināmus līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!