Foto: Shutterstock
Izvēloties toņus maza izmēra virtuvei, primārais aspekts ir neradīt klaustrofobisku sajūtu ar uzmācīgu toni, norāda interjera dizainere Laura Liberte un uzskaita, kāda būs laba krāsu izvēle, personalizējot neliela izmēra virtuves: vēsi baltie, siltie zemes, pludmales pasteltoņi, kā arī pamatkrāsas.

"Krāsas izvēlei nevajadzētu vizuāli traucēt ne gatavošanas, ne tīrīšanas procesu un, ja iespējams, krāsu toni piesaistīt pārējām telpām – ja virtuve ar tām būs sasaistīta, tā izskatīsies lielāka." Interjera dizainere apraksta, kas jāņem vērā, izvēloties krāsu toni mazās virtuvēs, un sniedz ieskatu veiksmīgos un aktuālos salikumos.

Izvēloties savas virtuves krāsu, fasāžu apdari un furnitūru, jāņem vērā, kādu stilu un noskaņu gribas panākt vizuāli. Piemēram, pelēks tērauds komplektā ar gludām fasādēm kādā no gaišajiem toņiem radīs modernu askētismu, misiņa furnitūra komplektā ar fasāžu pildiņiem un, piemēram, tumšāku toni, radīs klasisku vai klasiski–modernu noskaņu. Uzmanība jāpievērš arī dabiskā apgaismojuma daudzumam un krāsu sadalījumam, lai kopskats būtu '"racionāls".

Nelielas virtuves krāsu toņus būtu ieteicams samazināt līdz maksimums trim, lai virtuves dizains nebūtu pārblīvēts un pārspīlēts. Var izmantot košākus krāsu akcentus, ja ir vēlme panākt dzīvīgāku rezultātu.

Balts, koks un melns

Šo trīs krāsu salikums ir klasisks askētisks variants tiem, kas nevēlas eksperimentēt un vēl mazāk – lai tas kādreiz iziet no modes. Balts pamats atļaus jebkuras aksesuāru spēles, savukārt koks piešķir dziļumu un dabiskumu. Šim vienkāršajam un elegantajam risinājumam piemeklēts lielisks aksesuārs, kurš mazina "virtuves–teicamnieces" iespaidu – lielā izmēra centrālais apgaismojums rada mākslinieciskāku ģeometriju telpā.

Foto: Shutterstock

Mono krāsa, kas integrējas interjerā

Viens no pludmales roņu zilajiem – piemērs, kā labi apspēlēts pieminētais risinājums "virtuve–hameleons". Tās krāsa ir tādā pašā tonī kā citas mēbeles pārējā telpā, tādējādi vizuāli paplašina arī pašu virtuves apvidu, integrējot kopējā interjerā.

Foto: Shutterstock

Balts, balts un vēlreiz – balts

Baltā ir krāsa, kas nekad nedisonēs ne ar pārējiem toņiem telpā, ne gadalaikiem vai mainīgām krāsu dekorācijām. Šeit gaisīgo efektu pasvītro rūdīts spoguļstikls, kas ir alternatīva flīzēm, radot dziļuma, plašuma un nebeidzamības sajūtu.

Foto: Shutterstock

Zaļš. Zemes toņi un to atvasinājumi

Kad gribas kaut ko košāku, bet tajā pašā laikā nepārspīlēt ar krāsas spilgtumu, labi un no modes neizejoši toņi ir visi zaļie. Dzīvīgu un interjera modei aktuālu izskatu dod šī toņa nianse – nedaudz zilgana. Izvēloties drosmīgākas krāsas, to skaits vienuviet jāsamazina līdz diviem toņiem. Šeit baltā darba virsma sapludināta tonī ar sienu un, tāpat kā gludi zaļās fasādes, ir tādā pašā augstumā ar pretējo sienu, piešķirot monotonu ģeometrisku un dekoratīvu formu.

Foto: Shutterstock

Dzeltens

Dzeltenā krāsa jau sen ir iecienīta mazām virtuvēm (titulbildē). Neatkarīgi no tā, vai to izmanto sienām vai skapīšu fasādēm, dvēseli sildošā nokrāsa ir kā jautrs sveiciens no rīta, bet pie mākslīgā apgaismojuma tumšajās stundās telpā rada mirdzumu. Šeit izmantots šogad aktuālais pasteļdzeltenais tonis kombinācijā ar tikpat aktuālo "terracota" toni.

Maigie piparmētru toņi

Šī nomierinošā krāsu kombinācija joprojām ir aktuāla, pateicoties piparmētru pasteļtoņu dzīvīgumam mijiedarbībā ar baltu–krēmkrāsas virsmu, kas uztur gaišu kopskatu. Savukārt nelielas metāliskā akcenta devas, piemēram, gaismas ķermeņi un bronzas furnitūra, piešķir vajadzīgo akcentu un smalkumu.

Foto: Shutterstock

Moderno krāsu savienojums

Viss par un ap zilgani pelēcīgo un koraļļu gaišākā-tumšākā gammā ir 2022. gada krāsu tendence. Mijiedarbībā ar marmoru, fasāžu faktūrām un siltiem metālu toņiem, virtuve kļūst par svarīgu un pārliecinošu spēlētāju interjerā.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!