Foto: Shutterstock

Iepriekš esam raksturojuši franču stila iezīmes, romantisko angļu, skandināvu eleganci un minimālismu, bet vai esi padomājis par industriālu nianšu parādīšanos mājoklī? Tiem, kam patīk oriģinalitāte un kontrasti, industriālais stils būs patīkams atklājums.

Nevarētu gan teikt, ka tas ieņem stabilu pozīciju TOP 5 interjeru stilos, tomēr industriālais stils parādās ne vien ofisu iekārtojumos, mēbeļu salonos, bet arī mājokļos. Šajā sakarā veiksmīgs piemērs ir kāds dzīvoklis Lietuvā, kas iekārtots izbijušā rūpnīcā. Iepazīstoties ar mājokļa stāstu, var smelties idejas un ieviest sapratni, kā tad industriālais stils izpaužas mājīgā interjerā, taču arī šeit netrūks piemēru un padomu.

Kas raksturīgs industriālajam stilam

Industriālā stila pamatā ir ēka, kurai tiek pieskaņots interjers. Šis stils iederas mājokļos, kas izbūvēti vai iekārtoti, piemēram, rūpnīcā, garāžā, noliktavā, bēniņos, vecas lauku mājas kūts daļā u.c., kur varbūt telpas nav tik ļoti atdalītas viena no otras. Pozitīvais šajā interjerā – tā kā stilam nav noteiktu kritēriju, var izpausties pēc sirds patikas un nekas nebūs pareizi vai nepareizi. Savukārt ne tas labākais – interjers nav no mājīgākajiem, kas arī varētu lielāko daļu cilvēku atturēt no tā izvēles. Šādu stilu būs grūti ieviest klasiski celtā mājā, kas nav kādreiz kalpojusi industriāliem nolūkiem, bet to var mēģināt darīt, piemēram, bēniņos.

My Houzz: International Meets Industrial in a Brooklyn Loft

Ārzemēs šis stils ir visai pieprasīts tieši tā apsvēruma dēļ, ka tas piestāv mājokļiem, kas izbūvēti netradicionālās ēkās. Ne visur piedien smalkais franču vai skandināvu stils, tāpēc šī ir radoša atkāpe no visa ierastā, ļaujot izpausties ar kontrastiem un tanī pat laikā radīt gana mājīgu noskaņu. Interjers ar nepabeigtības sajūtu noteikti ir atslēgas vārdi konkrētajam stilam. Ķieģeļu vai akmens mūra sienas, betona grīda, pavisam nelieli logi, augsti griesti, kolonnas telpas vidū un pat ventilācijas caurules ir tas, kas visai droši piestāv industriālajam stilam.

Krāsas un materiāli

Foto: Shutterstock

Lai arī industriālais stils var būt dažāds, grūti iedomāties tajā romantiskus toņus, piemēram, rozā vai kaut ko ļoti raibu. Tā vietā krietni raksturīgāk būtu izmantot pelēko, melno, balto, smilšu toņus vai ko citu neuzbāzīgu, vislabāk no vēso toņu paletes. Spilgtākiem akcentiem šādās reizēs izmanto vienu krāsu, piemēram, zaļu, zilu, sarkanu, nepārspīlējot ar to un izmantojot vien tik daudz, lai interjers būtu dzīvespriecīgāks. Arī zemes, liegi debesu toņi ļoti labi iederēsies, galvenais, lai kopskats būtu saderīgs ar industriālo telpu. Bet ar balto nekad nebūs nošauts greizi, it īpaši, ja telpas nav dabīgā apgaismojuma apspīdētas.

Indian Queen Lane

Kas attiecas uz materiāliem, kādi mēdz pavīdēt industriālajā stilā, tas atkarīgs no telpas, bet betons, ķieģeļi, akmens mūrīši, koka dēļi, metāls, rīģipsis derēs pavisam noteikti. Nereti kāds no šiem materiāliem tiek arī imitēts. Ir dažādi sienas krāsojumi un pat tapetes, kas imitē betonu, tāpat arī grīdas segumu izvēlē var atrast linoleju, kas izskatās pēc akmens vai flīzēm. Ja nav nepieciešama imitācija, izmanto to, ko telpa piedāvā, izceļot oriģinalitāti.

Portfolio

Prātojot, kādi tekstilmateriāli iederas interjerā, ņem vērā, ka te lielu lomu spēlē toņi, ne tik daudz pats audums. Pelēkie, brūnie, zemes toņi būs ļoti piemēroti, tāpēc tas var būt gan lins, gan kokvilna vai samts, galvenais, kā tas tiek pasniegts interjerā. Un tieši faktūras ir tās, ar kurām vērts spēlēties interjerā, jo industriālā stilā varētu pietrūkt mājīguma klātbūtne.

Warborne Farm: The Old Stables

Ne mazāk interesanti iedziļināties, kādus interjera aksesuārus izvēlēties šajā stilā. Pavērojot stilam raksturīgus interjerus, nākas secināt – jo mazāk skaistumlietiņu, jo labāk. Nevajadzētu aizrauties ar foto rāmīšiem, gleznām, dažādiem dekoriem, bet kaut ko no tā visa pa drusciņai gan vajag. Spilgtākam akcentam izvēlies vienu lielformāta bildi piekāršanai pie sienas, uz kafijas galdiņa labi izskatīsies kāda sukulentu kompozīcija, bet tikpat labi tās var būt pudeles puķu vāzu vietā. Savukārt žurnālus un grāmatas glabā metāla pinumu vai filca groziņos.

Mēbeles un apgaismojums

Foto: Shutterstock

Mēbeles ir viena no sarežģītākajām sastāvdaļām šāda stila interjerā. Industriālam interjeram var aizlienēt mēbeles no skandināvu stila. Tās var būt no koka, metāla vai pat mīkstās, tikai no audumiem vislabāk izvēlēties ādu, kas visveiksmīgāk integrēsies interjerā.

Spencer and Alex

Līdzīgi kā skandināvu stilā, arī industriālas noskaņas radīšanai derēs paletes, no kurām darināt kafijas galdiņu vai pat gultas rāmi. Izvēloties koka mēbeles, lem par labu vai nu gaišam kokam, vai arī pavisam tumšam. Klasiskās brūnās koka mēbeles īsti neiederēsies, taču kādi plaukti pie sienām var būt pat no metāla. Arī citām mēbelēm metāliskas detaļas būs priekšrocība stila papildināšanā.

Loft Apartment Notting Hill

Priekšrocība šajā stilā noteikti ir plašajām telpām. Tieši tāpēc var atļauties izvēlēties lielākas un ērtākas mēbeles, piemēram, dīvānu teju pa visu istabu, virtuves iekārtu ar salas tipa virsmu vai milzīgu ēdamgaldu viesistabā. Savukārt augsto griestu dēļ var izpausties ar apgaismojumu, iekarinot lielas lampas, veidojot gaismu spēles ar vairākiem mazākiem gaismekļiem. Neiztikt arī bez stāvlampām atsevišķās zonās.

Maison Conteneur - Container House

Kas attiecas uz virtuves iekārtu, šeit ļoti labi iederēsies metāliskas virsmas vai to imitācijas, kas salikumā ar baltiem un pelēkiem toņiem radīs nepieciešamo noskaņu. Dzīvīgumam noteikti izmanto zaļos augus, kas pievilinās mājīgumu sterilajā vidē. Uz balta fona lieliski izcelsies zelts, sudrabs un citi metāli, kas var pavīdēt gan santehnikā, gan traukos un aksesuāros.

loft apartment London

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!