Foto: Privātais arhīvs
Malkas ciršana, māla mīcīšana, virpošana un žāvēšana – aiz šķietami vienkāršās keramikas slēpjas sūrs darbs, ko agrāk pārsvarā veica tikai vīrieši. Dace Losāne tradicionālo Latgales keramiku iepazina jau sen un pat ir iekrājusi brangu kolekciju ar dažādiem darbiem, taču pati šim lietišķās mākslas veidam pievērsās vien pirms dažiem gadiem. Savu pirmo vāzi viņa radīja burtiski dažus mēnešus pirms pandēmijas sākuma, bet tagad desmitiem viņas izstrādājumu var vērot dažādās mākslas izstādēs un viņas "Instagram" profilā.

Dace ir ieguvusi maģistra grādu tiesību zinātnē un ilgus gadus strādāja apdrošināšanas kompānijā. Viņa gan pajoko, ka vīrs bieži vien brīnījies, kā tik radoša un strauja personība var astoņas stundas nosēdēt pie datora. Arī pati Dace neguva prieku no darba, tāpēc bez minstināšanās piekrita dodies līdzi vīram, kad viņam tika piedāvāts komandējums uz ārzemēm. Abi nolēma, ka tā ir laba iespēja apceļot Eiropu.

Neilgi pēc atgriešanās dzimtajā Latgalē Dace apmeklēja liktenīgo meistarklasi "Pūdnīku skūlā" (Podnieku skola – aut.) pie Evijas Vasilevskas, pēc kuras sajuta patieso dzīves aicinājumu – keramika. Jāteic, šeit keramikai ir senas tradīcijas, un bieži vien to dēvē par Latgales fenomenu. Arīdzan Dace intervijas laikā sauc vienu pēc otra keramiķus, kas ir iedvesmojuši ne tikai viņu, bet arī māksliniekus visā valstī. Īpaši izceļas Latgales reducētās keramikas meistari, kuri šo tradīciju atjaunoja un ar lielu pietāti piekopj.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!