Foto: Publicitātes foto
Varētu teikt, ka Latvijas vannas istabu interjeru veidošanā šobrīd notiek aktīva sāncensība starp ierasto vēlmi izvēlēties klasiski balto un pasaules tendencēm, kas vannas istabas pārvērš par krāsainām un omulīgām atpūtas telpām. Interjera dizainere Barbara Freiberga atzīst, ka lielo vannas istabu īpašnieki kļūst arvien drosmīgāki, līdz ar to arī Latvijā arvien vairāk ienāk pasaules tendences, kas skaidri redzamas jaunākajās kolekcijās.

Karaliene Vanna

Karalienei, protams, vannas istabā ir jāpiešķir centrālā vieta. Cilvēki nereti atgriežas pie pārbaudītām vērtībām, atjaunojot vecās čuguna vannas un papildinot tās, piemēram, ar pamanāmām kājām un mūsdienīgiem ūdens jaucējkrāniem, stāsta interjera dizainere. Vienlaikus ļoti daudzi cilvēki arī izmanto mūsdienu vannu sniegtās plašās iespējas, kas vannas istabu ļauj pārvērst par sava veida SPA centru.

Ja vien vannas istabas platība to atļauj, sievietes realizē sapni par brīvi stāvošu vannu un logiem, kas ļauj telpā ieplūst dabiskajam apgaismojumam. Protams, vannas izvēlē būtiska ir ne tikai mode. Arī produkta funkcionalitāte un tādi faktori kā kopšanas vienkāršums un ērtums arī ir svarīgi. Mūsdienās cilvēki vēlas dizainu, kas ir ideāli piemērots attiecīgajai telpai un kas atbilst viņu vispersoniskākajām vajadzībām

Vai tiešām tikai balta?

Lai arī citviet pasaulē šogad vannas istabās aktuālākās krāsas ir zilā un pelēkā, latvieši dod priekšroku klasikai un lielākoties kā pamata krāsu vannas istabā izvēlas balto, retāk - bēšo. Barbara Freiberga gan rosina pārkāpt šai klasiskajai tendencei un atļauties būt drosmīgākiem: "Vecajās mājās ir salīdzinoši nelielas vannas istabas, un cilvēkiem ir radies priekšstats, ka baltā krāsa mazās telpas padara plašākas. Tā gan nav absolūtā patiesība, jo nepareizi izmantota baltā krāsa var sniegt arī pretēju efektu. Skatoties katalogus, cilvēki jūsmo par rozā, zaļām, dzeltenām utt. vannas istabām, taču, iekārtojot savu mājokli, atkal atgriežas pie baltā. Dizaineri iegulda daudz enerģijas, lai rosinātu izvēlēties arī citas krāsas, kas uzturēšanos šajā telpā padarīs interesantāku."

Barbara rosina sekot vadošo dizaineru un profesionāļu padomiem, tā, piemēram, "Villeroy & Boch" jaunākajās kolekcijās redzam, ka interjeristi vannas istabā iesaka veidot akcentus, piemēram, ar ziliem toņiem, kas rada piejūras atmosfēru un svaigus krāsu pieskārienus. Šosezon aktuāli ir arī pelēkie toņi visā savā daudzveidībā - duetā ar balto santehniku pelēkais rada elegantu vidi.

Mēbeles no dabas

"Izvēloties mēbeles vannas istabai, cilvēkiem šobrīd ir divas galvenās vēlmes - vai nu klasiski baltas mēbeles vai koks, masīvkoks, piemēram, pamatīgs un plats ozolkoka dēlis var tikt izmantots kā virsma, kurā stiprina izlietni un kārto vannas istabas piederumus," novērojusi B.Freiberga. Līdz ar koku vannas istabā mēdz "ienākt" arī citi dabas toņi, piemēram, kā akcenti uz flīžu sienām.

Lielāko santehnikas un vannas istabas aprīkojuma ražotāju jaunākajās kolekcijās tiek piedāvāta santehnika, kas apvienojama ar koka elementiem, tādējādi pārvēršot vannas istabu mājīgā labsajūtas oāzē. Šeit iederas harmoniskas, plūstošas formas, apaļas izlietnes, matēta santehnika un mēbeles.

Istaba ar vannu

Latvijā ir izteikti vērojama tendence - jo lielāka ir vannas istabas telpa, jo radošāki atļaujas būt tās saimnieki. Nereti vannas istaba tiek pārvērsta par mājīgu telpu ar vannu. Te iespējami arī interesantāki krāsu ansambļi, piemēram, klasiski melnbaltais vai raibas mozaīkflīzes visās varavīksnes krāsās, tiek veidoti vienoti zīmējumi visā virsmas apjomā. Piešķirot lielai telpai tumšus, mājīgus krāsu toņus, var iegūt lielisku efektu. Vistumšākā no tām, protams, ir melnā krāsa. Melnas flīzes, melnas vannas istabas mēbeles un melnas detaļas rada izsmalcinātu un greznu iespaidu. Melnā krāsa ir tik pat stilīga, cik baltā krāsa, taču tā liecina par stilu un rada dramatisku izteiksmīgumu, kuram baltā krāsa nespēj līdzināties.

Opcijas gaismas nodrošināšanai vannas istabā ir būtiski paplašinājušās, pateicoties LED tehnoloģijai. Tā, piemēram, daudzi vannas istabām paredzētie "Villeroy & Boch" produkti ir aprīkoti ar apgaismojumu: mēbeles, spoguļi, skapīši ar spoguli, elektroniskie bidē vāki un vannas.

Mazgāties Francijā vai Amerikā

Dizainere Barbara Freiberga novērojusi, ka latvieši, kuriem patīk ceļot, pārved mājās arī interesantas interjera idejas. Visbiežāk novērojama Francijas vai Amerikas klātbūtne: "Latvija ir kā mazā Francija, tāpēc arī vannas istabā iezogas Provansas noskaņas, kas realizējas jaukta tipa mēbelēs, brīvībā, ziltās un dzeltenās flīzēs un pat gleznās pie sienām. Lai ir interesantāk."

Tāpat interjera dizaineri īpaši iepriecina amerikāniskās noskaņas vannas istabās, jo tās tuvas arī viņai pašai: "Amerikāniskajam stilam raksturīga samērā masīva vanna, kas var būt arī brīvi novietota telpas vidū, lieli ūdens krāni, mākslīgi vecinātas lietas. Tāpat šeit iederas kolonveida gaismekļi un specifisks sienu krāsojums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!