Foto: facebook.com/karkupagasts
"Beidzot kāds to dara!", "Lieliska ideja!", "Ceru, ka arī citi pagasti pārņems šo lielisko praksi!" – tie ir tikai daži no komentāriem, kas ierakstīti zem Valkas novada Kārķu pagasta jaunās akcijas, kas publicēta "Facebook". Ik mēnesi pašvaldība savos sociālajos tīklos publicēs pamestus īpašumus, kurus savā īpašumā var iegādāties ikviens interesents. 1. oktobrī tapis pirmais ieraksts, un tas krietni iekustinājis sociālos tīklus.

"Uzsākam jaunu akciju. Pagastā ir ap pussimts pamestu dažādu īpašumu. Mēs sazināsimies ar īpašniekiem un noskaidrosim, vai iespējams to nopirkt, ja – jā, tad jūs to uzzināsiet – katra mēneša sākumā publicēsim informāciju par kādu no tiem. Lai arī jums tas nav aktuāli, priecāsimies, ka dalīsities ar šo ziņu, jo katrs jauns cilvēks un ģimene pagastā ienes jaunas vēsmas un mēs kļūstam spēcīgāki. Katrs, kas spiedīs ''dalīties ar ziņu'' un ''patīk'', piedalīsies nejaušības konkursā ar iespēju laimēt kādu skaistu Mārtiņa Silgaiļa dabas foto uz auduma," tāds bija ieraksta teksts, kas publicēts Kārķu pagasta "Facebook" lapā. Klāt tam pievienota informācija un fotogrāfijas par pirmo īpašumu –dzīvojamo māju "Cekuliņas", kas gaida savus jaunos saimniekus.

Portāls "Māja&Dārzs" sazinājās ar Valkas novada pārstāvi Ivo Leiti, lai noskaidrotu, kurš ir akcijas idejas autors, kā arī to, vai ideja pārņemta no Itālijas, kur īpašumi tiek tirgoti par vilinošu naudas summu – 1 eiro. "Šīs akcijas iniciators bija pati Kārķu pagasta pārvalde. Ideja radās, jo pie pārvaldes darbiniekiem bieži nāk cilvēki ar jautājumiem un interesi iegādāties kādu no īpašumiem pagastā. Sludinājumu portāla "ss.com" nekustamo īpašumu sadaļā aktīvo piedāvājumu nav daudz, bet tas neatbilst reālajai situācijai. Tas izskaidrojams ar to, ka paši īpašnieki ir kūtri ar sludinājumu publicēšanu, un arī nekustamā īpašuma nodoklis Valkas novadā ir pietiekami zems, kas nerada spiedienu cilvēkiem steigties pārdot savus īpašumus," skaidroja Leitis.

Kā stāstīja Leitis, apzinoties reālo situāciju, Ērģemes un Kārķu pagastu pārvaldnieks Pēteris Pētersons sazinājās ar atsevišķiem īpašumu saimniekiem, kas bija gatavi šajā akcijā iesaistīties. "Pētersons skaidro, ka arī turpmāk turpinās sadarbību ar īpašumu saimniekiem, kas būtu gatavi savu īpašumu pārdot un reizi mēnesī veikt šāda veida publikāciju "Facebook" vietnē," tā Valkas novada pārstāvis.

Kārķu pagastā pamestie īpašumi gan netiek pārdoti par 1 eiro – kā tas notiek dažviet Itālijā, bet par krietni lielākām naudas summām. Piemēram, dzīvojamā māja "Cekuliņas" un 1 hektārs zemes ap to maksā 7 tūkstošus eiro.

Vaicāts par to, kāda ir interese par šādiem īpašumiem, Leite norāda – publikācija tiešām izraisīja lielu atsaucību sociālo tīklu platformā. Tā saņēmusi 2,9 tūkstošus "patīk" un 312 komentārus, ar publikāciju dalījušies 9,2 tūkstoši "Facebook" lietotāju. "Vairāki cilvēki ir izteikuši interesi par īpašumu. Pirmo piedāvājumu izteica persona, kas uz doto brīdi atrodas ārzemēs, bet ir patiesi ieinteresēta šo īpašumu iegādāties," portālam "Māja&Dārzs" atklāja Leitis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!