Foto: Shutterstock
Nākamreiz, kad dodies uz dārzu, ņem līdzi ne tikai darba rīkus, bet arī savu viedtālruni, jo neatkarīgi no tā, vai dārzkopībā esi pieredzējis vai iesācējs, pieejamas dažādas lietotnes, kas tev var noderēt, – sākot no apstādījumu plānošanas padomiem, līdz kopšanas kalendāriem un augu identifikatoriem.

Dārzkopībā noderīgu lietotņu klāsts ir gana plašs un daudzas funkcijas ir līdzīgas vai teju vienādas. Tāpēc no vienas puses lietotnes izvēle ir gaumes jautājums – kura šķiet ērtāka un vizuāli patīkamāka, no otras puses – cik daudz palīdzības rīki vienuviet ir nepieciešami.

Jāņem vērā, ka visas dārzkopības lietotnes ir angļu valodā, tāpēc tās būs vērtīgs rīks tiem, kas pārzina angļu valodu vai neiebilst izmantot tulkotāju.

GardenTags (Android, iOS)

Viena no populārākajām lietotnēm dārzkopju vidū, jo tā ne tikai sniedz detalizētu informāciju par vairāk nekā 20 000 augiem, bet pulcē dārzkopības entuziastus no visas pasaules, kas dalās padomos un pieredzē. Lietotnē var izveidot sava dārza foto dienasgrāmatu, ieplānot darāmo darbu sarakstu, saņemt atgādinājumus par laistīšanas reizēm, informāciju par vietām, kur vislabāk audzēt konkrētos augus un identificēt tos pēc lapām vai ziedlapām.

Gardenate (Android, iOS)

Vienkārši lietojams dārza darbu kalendārs, kurā iekļautas noderīgas vadlīnijas un padomi stādīšanas darbiem. Turklāt tajā ir iespēja apskatīt, kādus augus vai dārzeņus var stādīt konkrētajā mēnesī, ja rosīties dārzā gribas, bet nav zināms, kādi darbi tobrīd veicami.

Gardenize: Plant Care & Diary (Android, iOS)

Lietotnē var apkopot informāciju par visiem augiem, kas atrodas dārzā, un lietotne sniegs informāciju par to kopšanu, labāko atrašanās vietu, laistīšanu, mēslošanu u.t.t. Gardenize ir kā digitāla dārza darbu dienasgrāmata, kurā var datēt augu attīstību un saglabāt sava dārza aprakstu, izmantojot fotogrāfijas. Ir iespēja savu dārza dienasgrāmatu saglabāt privātu vai dalīties tajā ar draugiem.

Garden Plan Pro (iOS)

Dārza plānošanas lietotne, kas sniedz informāciju un ieteikumus, kā veidot sakneņu un ziedu dobes, garšvielu dārzu u.t.t., tostarp sniedz vispārējo informāciju par augiem un to saderību. Ar plānošanas rīkiem iespējams variēt ar izkārtojuma dizainu un augu izvietojumu.

LeafSnap (iOS)

Augstu novērtēta un populāra augu identificēšanas lietotne, kas izmanto mākslīgo intelektu augu atpazīšanā. Pašlaik lietotne var atpazīt apmēram 90 procentus no visiem zināmajiem augiem un kokiem. Lai uzzinātu, kā audzēt konkrēto augu, cik gaismas un ūdens tam nepieciešams u.t.t., jānofotografē auga lapa vai jāaugšuplādē jau esoša fotogrāfija.

Veggie Garden Planner (iOS)

Lietotne sniedz visu nepieciešamo informāciju, lai palīdzētu izveidot savu sakņu dārzu. Lietotnē ir rīks, kas nosaka, kādus dārzeņus var stādīt līdzās, bet no kādām kombinācijām labāk izvairīties. Datējot, kas augs dārzā, lietotne izveido pārskatāmu darāmo darbu kalendāru, kurā norādīts sēšanas un ražas novākšanas laiks un cita informācija. Jāteic gan, ka šī lietotne paredzēta tikai "iPad" lietotājiem.

Moon & Garden (Android, iOS)

Lietotnē izmantota biodinamiskā metode, lai sniegtu ieteikumus par darbībām dārzā. Kalendāra izklājumā norādīts konkrētajā dienā veicamo un neieteicamo darbu saraksts, kas atkarīgs no Mēness fāzēm, lai nodrošinātu veiksmīgu sēšanu, pārstādīšanu un ražas novākšanu. Lietotnē pieejama arī laika prognoze optimālai dārza apstākļu noteikšanai un tajā var ieplānot dārzkopības uzdevumus, izmantojot atgādinājuma funkciju.

Planter – Garden Planner (Android, iOS)

Lietotne palīdz plānot apstādījumus un dobes dārzu – jāizvēlas zemes gabala izmērs un ar attiecīgajiem rīkiem jāpievieno plānotie augi, dārzeņi u.t.t. Kad stādījuma plāns izveidots, lietotne aprēķina un sniedz informāciju par sēklu stādīšanas dziļumu, ražas novākšanas laiku un nepieciešamo ūdens daudzumu, kā arī informē par izplatītākajām augu slimībām.

iScape (iOS)

Viena no populārākajām dārza iekārtošanas un ainavas plānošanas lietotnēm, ko var izmantot "Apple" lietotāji, gan plānojot dārzu no nulles, gan vēloties piedzīvot pārmaiņas jau esošajā. Lietotnē pieejami rīki, kas palīdz izveidot plānoto dārza ainavu un ieskatam piedāvā vizuālos materiālus. Viss, kas jādara, lai plānotu savu sapņu dārzu, ir – jānofotografē attiecīgā vieta, kur paredzēts veikt apstādījumus vai labiekārtošanu, un ar pieejamajiem rīkiem šo vietu jāpapildina ar kokiem, augiem, dārza mēbelēm, celiņiem u.t.t.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!